До средата на ноември ще стане ясно ще има ли коледни добавки за пенсионерите

До средата на ноември ще стане ясно ще има ли коледни добавки за пенсионерите

До средата на ноември ще стане ясно дали ще бъдат отпуснати коледни добавки на пенсионерите, кой ще ги получи и какъв ще бъде техният размер, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

“Тази година ситуацията е по-различна, специфична поради това, че минималният размер на пенсиите беше увеличен двукратно и според мен, ако се плащат коледни добавки, трябва да се търси един по-различен от досегашния подход, който да внесе повече справедливост в системата“, каза Петков.

Неговото лично мнение е, че трябва да се компенсира недоволството на тези пенсионери, които са близо до размера на минималната пенсия, но с двукратното увеличение не са получили нищо, а пенсионери, които нямат необходимия осигурителен принос, са се доближили до тези, които са си заработили пенсията.

Досега практиката беше да се изплащат по 40 лева коледни и великденски добавки към най-ниските пенсии, но заради повишението на минималната пенсия двукратно тази година, сега се обсъжда вариант добавките да са за всички пенсионери.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?