До средата на януари Китай ще закрие всички свои съвместни фирми със Северна Корея

До средата на януари Китай ще закрие всички свои съвместни фирми със Северна Корея

Китайското търговско министерство заяви, че намиращите се в Китай севернокорейски фирми или джойнт венчъри ще бъдат закрити в срок до 120 дни след 12 септември, когато бяха приети най-новите санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян, предаде Ройтерс.

Разположени в чужбина китайски джойнт венчъри със севернокорейски физически или юридически лица също ще бъдат закрити, заяви министерството в сайта си, без да съобщи краен срок.

На 12 септември Съветът за сигурност на ООН единодушно усили санкциите срещу Северна Корея, като забрани износа ѝ на текстилни изделия и ограничи доставките на гориво.

 

Решението бе взето заради извършения този месец шести и най-мощен ядрен опит на КНДР. Това бе деветата резолюция на Съвета за сигурност за ракетната и ядрената програма на Северна Корея от 2006 г.

Китай същевременно защити неотдавнашния си внос на севернокорейски въглища, като изтъкна, че той е разрешен от санкционния режим на ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорител на търговското министерство заяви, че съобщеният в търговските данни за август внос на въглища е допустим поради гратисния период за получаване на стоки преди влизането в сила на забраната на ООН.

В санкциите на ООН се предвиждат наказания за страни, които купуват въглища и текстилни изделия от КНДР.

Споделяне

Още от Свят