До средата на юни падат всички ограничения, носенето на маски остава

Медиците ще залагат на лечението с плазма при втора вълна

До средата на юни падат всички ограничения, носенето на маски остава

До средата на юни може да паднат всички мерки, свързани с коронавируса, но носенето на маски на закрити обществени места ще остане. Здравните валсти ще предложат и отпадането на 14-дневната карантина за идващите от чужбина. Това съобщи главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. 

"Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната българи и чужди граждани. Ще се съсредоточим във възможностите за ранно откриване на заразени – надзорът да работи ефективно и добре. Където има съмнения, случай, който наподобява коронавирус и има контактни, да се реагира навреме и да бъде ограничено огнището. РЗИ няма да бъдат оттук нататък толкова по границите, а на своите територии, за да реагират на всеки един случай за възникване на огнище", посочи Кунчев.

"Ние може да освободим всички мерки много бързо - до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време", заяви още той.

Сериозно се обсъжда и разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев. Той добави, че е много вероятно от началото на юни да има такава промяна.

Пациентите в болница са вече под 200 души

Новите случаи на болни от коронавирус за изминалото денонощие са 17. От тях 7 са настанени в болница. Изследваните са общо 1273 души, съобщи началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на регистрираните с Covid-19 у нас досега е 2477. Увеличението е с 0.7% в сравнение с вчерашния ден, като активните случаи са 1378. Под 200 са вече хоспитализираните пациенти. Те са 198 в различни болници в София и в страната, като 20 от тях са в интензивни отделения.

От 17-те нови случая шест са регистрирани в София, четири в Пазарджик, по два във Видин и Шумени по един в Сливен, Хасково и Ямбол.

"В момента няма някакви особени активни огнища. В Шумен ситуацията не е такава. Там става дума за строители на обекта "Балкански поток", които са в карантина. Техните контакти са силно ограничени и те са отделени и са под наблюдение. Нямаме нови случаи там, както и при хората от полета от Москва до София. И там е овладяно огнището и ще се изчака инкубационният период, за да сме сигурни", коментира Кунчев.

Заболелите от коронавирус сред медицинския персонал са 255 души. Това е 10.3% от общия брой на заразените у нас. Новият случай за изминалото денонощие е на медицинска сестра от Ямбол.

Няма регистрирани нови случаи на заразени деца.

Общият брой на излекуваните от болестта вече е 965 души, като новите оздравели са 53.

За изминалото денонощие има само един смъртен случай на мъж на 75 години, който е бил преведен от болницата в Пазарджик и болница в Пловдив.  Средната възраст на починалите у нас е 65.6 години.

Усложнения след коронавируса

Болните, прекарали среднотежко и тежко коронавируса, имат някои проблеми след това, особено с белите дробове, където се наблюдава тенденция към фиброза, но още е много рано да се дават окончателни заключения за трайните последици от вируса", обясни Мутафчийски.

Екип на ВМА е бил на посещение за обмяна на опит в една от най-старите и авторитетни болници в Италия – "Сан Матео", която се намира в Павия на 27 километра от Милано, където бе епицентъра на епидемията в Италия.

"По отношение на лечението, те използват антибиотици в същите комбинации като нас и не използват нестероидни противовъзпалителни средства. Те не споделят огромен ефект, но продължават в тази посока. Департаментът по анестезиология и реанимация, ръководен от Джорджио Йоти, е отчел, че има над 42% смъртност при интензивните случаи на коронавирус. Отчитат честото усложнение от пневмоторакси при интубирани пациенти, какъвто случай имахме във ВМА", съобщи Мутафчийски.

Краткотраен имунитет

Активно в Италия се използва и плазма за лечение на болните от коронавирус.

"Те използват замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Ние сега разработваме тази методика. Те отчитат, че най-добра наситеност от антитела има около 1 месец след преболедуването. До третия месец има рязък спад на антителата и тази плазма не е хиперимунна. Това значи, че имунитетът е много краткотраен след преболедуване на Covid-19.", обясни Мутафчийски. Той съобщи, че започват да следват протоколите на италианските си колеги и да прилагат опита им тук.

Лекари залагат на плазмата при втора вълна

"В клиниката залагат на хиперимунната плазма. Те трупат запаси и имат над 5000 дози за посрещане на евентуална втора вълна. Те не се занимават с производство на лекарство и ваксини", обясни Мутафчийски.

"Лекуваните с кръвна плазма са 7 във ВМА. Това е малък брой, от който не можем да направим значителни изводи. Те се повлияват добре от плазмата. Неслучайно именити университети в света правят подготовката си за евентуална втора вълна с плазмата. Няма лекуващи медикаменти и затова се залага на това, което е доказало резултат", добави Мутафчийски.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента

Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта.

"Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията", каза доц. Кунчев.

Хидроксихлорохинът се прилага само в болница и под контрол

"Хидроксихлорохинът има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол", каза Мутафчийски в отговор на въпрос относно последните проучвания за ефекта от медикамента.

Той посочи, че проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България, защото това изисква огромен брой пациенти. Затова такива проучвания се правят от Световната здравна организация. В момента те са временно прекратени, каза ген. Мутафчийски.

Той посочи, че всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

Контролът над кланиците никога не е спирал

Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснение, каза доц. Кунчев по повод контролът върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали от кланици.

Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се потвърди мнението, че вирусът се предава лесно от животни на хора.

На Балканите епидемията отслабва

Мутафчийски представи и данни, които показват, че на Балканите епидемията отслабва.

В Турция са регистрирани 1035 нови случаипрез изминалото денонощие. Така общо в страната са регистрирани 159 797.

В Румъния има 165 нови случаи, а общо заразените с коронавирус са 18 594.

В Сърбия новозаразените са 48 за изминалото денонощие.

В Гърция има едва 11 нови случаи на коронавирусна инфекция, в Босна и Херцеговина - 19, в Хърватия няма нови заразени, в Северна Македония - 25, в Албания - 21 нови регистрирани случаи за денонощието.

Бразилия, САЩ и Русия продължават да са водещи страни в света по разпространението на коронавирусната инфекция.

Споделяне

Още от България