До три дни ДАНС, СЕМ и КРС трябва да установят какво е довело до спирането на БНР

До три дни ДАНС, СЕМ и КРС трябва да установят какво е довело до спирането на БНР

Тече тридневен срок, в който ДАНС, Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията трябва да извършат проверка за причините, довели до безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември сутринта за часове в цялата страна.

За първи път в историята на БНР излъчването на радиосигнала на програма "Хоризонт" бе спряно за часове в цялата страна в петък. Официалният мотив е "профилактика" на предавателите, но очевидната причина е свързана с напрежението, предизвикано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на сутрешния блок и съдебен репортер Силвия Великова, която след силното обществено възмущение беше възстановена.

Проверката на спряното излъчване беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да приключи до 3 дни.

По-рано от Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че проверки вече са започнали и резултатите от тях се очакват в началото на следващата седмица.

Тогава от СЕМ ще изслушат генералния директор и Управителния съвет на Националното радио.

Споделяне

Още от България