До три месеца българи и поляци се местят от базите в Кербала

До два-три месеца полските и българските войски ще се преместят от базите в Кербала на други места, като ще предадат контрола на иракските власти, съобщи командващият полската дивизия, в чийто състав е и българският контингент, генерал Миечислав Биенек.

В същото време в свещения град Наджаф, който заедно с другите свещени градове Куфа и Кербала от два месеца е под контрола на радикалните шиити на Мокдата Садр, сблъсъците между коалиционните сили и бунтовниците продължиха, въпреки обявеното примирие.

Ген. Биенек обяви в събота очакването на стабилизационните сили под полско командване задачите им постепенно ще бъдат поети от иракските власти след предаването на суверенитета на 30 юни. При това положение силите ще намалят присъствието си в градовете, запазвайки същевременно "значителна роля", добави генералът.

Бъдещето на българския контингент в Ирак ясно през септември

До септември ще е готова военнотехническата оценка на ситуацията в Ирак и в частност Кербала, на чиято база ще се вземат новите решения числеността, структурата и спецификата на българския контингент в Ирак, когато властта вече ще е предадена на суверенното иракско правителство, заяви началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.
още

След предаването на суверенитета ние няма да осъществяваме никакви операции сами без участието на иракски сили за сигурност, заяви в събота в лагер Вавилон ген. Биенек, цитиран от полската информационна агенция ПАП.

По думите му коалиционните войски "постепенно ще намалят присъствието си по улиците и в големите градове".

До два-три месеца полските и българските войски ще се преместят от базите в Кербала на други места, като ще предадат контрола на иракските власти, заяви Мечислав Биенек.

Коалиционните войски ще имат "значителна роля, но ние ще се съсредоточим върху проблемите на сигурността и ще прехвърлим голям брой задачи на иракските сили за сигурност", добави ген.Биенек.

Полските лидери изразяват надежда, че иракчаните ще поемат все повече отговорности, докато се стигне до изтегляне на полските войски от Ирак, отбелязва Асошиейтед прес. В идеалния вариант Полша би могла да започне да намалява "значително" контингента си от 2400 души в началото на 2005 г., отбелязва агенцията. Българският пехотен батальон в Ирак е близо 480 души.

Иракски полицаи напуснаха Наджаф

Около 100 иракски полицаи, пристигнали в Наджаф тази седмица, за да започнат съвместни патрули с американските сили, напуснаха свещения за шиитите град, съобщиха американски военни източници, цитирани от Си Ен Ен.

Все още не е ясно дали са напуснали постовете си в неделя, но това обстоятелство се добавя към скептицизма на американските сили, че постигнатото преди три дни примирие между милциите на радикалния шиитски водач Моктада Садр и представители на Иракския управляващ съвет, ще допринесе за прекратяване на насилието.

Споразумението предвиждаше Садр да изтегли бойците си от Наджаф и да предаде контрола на иракски полицаи. Условието му обаче беше американските сили също да напуснат града, който преди два месеца бе овладян от милциите на Садр и стана сцена на ожесточени сблъсъци.

В отговор на предложението на Садр американските войски се съгласиха да спрат атаките, за да се даде шанс на политическо решение на кризата месец преди предаването на властта в Ирак на преходно правителство.

Иракски бойци открили огън по коалиционните сили

Същевременно боевете между коалиционните сили и лоялната на Садр Армия на Махди продължиха и в неделя, независимо от обявеното примирие.

Иракски бойци, укриващи се в старото гробище на града, открили огън по американски танк, минаващ по намиращ се наблизо път, стреляйки с гранатомети и минохвъргачки., предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Мястото на инцидента е на около 2 км от центъра на града и много търговци веднага затворили магазините си и улиците на светия за шиитите град се обезлюдили, предаде АФП.

Говорителят на коалицията ген. Марк Кимит определи атаките като "малки инциденти", но все още не е ясно дали някои от групите на Садр не спазват дадената дума или част от тях са се отцепили от Садр.

По-рано американските сили обявиха предложението на радикалния шиит като положителна първа стъпка и изразиха предпазлив оптимизъм да развитието на ситуацията.

Коалицията смята, че не бива да се изтегля изцяло от Наджаф преди да са подготвени пълноценни иракски сили, които да поемат контрола там, защото това ще създаде нежелателен властови вакуум.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?