До юли ще са ремонтирани пътищата за морето

До юли ще са ремонтирани пътищата за морето
До края на месеца се планира да бъдат приключени строително-ремонтните работи по пътищата към морето, съобщи на пресконференция в сряда изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пътища" Веселин Георгиев.

С настъпването на сезона на отпуските от юли пътят София-Бургас ще бъде готов да поеме увеличения автомобилен трафик. Дотогава трябва да приключи и ремонтът на отсечката Сливен-Бургас.

Възстановяването на участъка между Омуртаг и Търговище, който е част от пътя София-Варна, ще започне наесен, допълни Георгиев.

Очаква се до края на 2006 г. да бъде завършен и участъкът между Сливница и София от пътя Калотина-София. Изпълнител на ремонтните работи там е австрийската фирма "Алпине Майридер", но агенцията не е доволна от напредъка по проекта.

Временен проблем с доставките на битум имат пътно-строителните фирми на участъка Видин-Монтана, но се очаква той да бъде решен до края на седмицата, когато ще бъде ремонтирана инсталацията на битум на “Лукойл”.

За възстановяване на пътищата от наводненията през миналата и настоящата година са необходими около 275 милиона лева, каза още шефът на Агенция “Пътища”. Сумата надхвърля бюджета на ведомството, който за тази година е 239 милиона лева, а предвидените 8,6 милиона лева от държавния бюджет за възстановяване на щетите все още не са постъпили в агенцията. В същото време само за свлачището при Арбанаси са нужни 2,5 милиона лева, посочи Георгиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?