Добър план, остава обещанията да бъдат изпълнени

Добър план, остава обещанията да бъдат изпълнени

Провелата се във Вашингтон по инициатива на президента Барак Обама първа световна среща на върха за ядрената сигурност набеляза план за понижаване на риска ядрени оръжия да попаднат в ръцете на терористи, но реалният напредък в тази посока ще зависи от това дали отделните страни ще спазят направените от тях обещания, пише агенция Ройтерс.

Участвалите в двудневната среща лидери на 47 държави се ангажираха да обезопасят в срок до 4 години всички рискови ядрени материали, за да не се сдобият с тях злонамерени "недържавни структури". В заключителното си изявление, те заявяват, че са нужни "отговорни национални действия и трайно и ефикасно международно сътрудничество". В документа обаче са дадени малко подробности как държавите възнамеряват да изпълнят поетия ангажимент.

Участниците потвърдиха подкрепата си за Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и се ангажираха да ѝ осигурят нужните ресурси и експертни знания за изпълняване на правомощията ѝ.

В изявлението се призовава за нови форми на контрол над високообогатения уран и плутония, като същевременно се подчертава, че мерките за сигурност не бива да нарушават правото на отделните държави да развиват ядрена енергия за мирни цели. Като цел е поставено насърчаването на страните да преустройват своите атомни реактори, използващи високообогатен уран, така че да заработят с нискообогатено гориво.

Франс прес отбелязва, че участниците ще си тръгнат от Вашингтон с наръчник с инструкции как да бъдат охранявани рисковите ядрени материали, за да не попаднат в ръцете на екстремисти. Дългият списък с предложения, формулирани на дипломатичен език, обаче няма ни най-малко задължителен характер.

Американският президент определи набелязаната цел като амбициозна, смела, но и прагматична. Той призова за силни и навременни санкции срещу Иран и изрази увереност, че Китай ще се присъедини към останалите велики сили по този въпрос. Обама изрази увереност, че Пакистан е обезопасил добре своя ядрен арсенал, така че той да не може да попадне в ръцете на екстремисти. В същото време той призова Пакистан - единствената мюсюлманска ядрена сила, да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

Обама отправи подобен апел и към Израел. Той обаче отказа да направи коментар за ядрения арсенал на еврейската държава, какъвто тя никога не е признавала официално, че притежава.

Президентът на САЩ се присъедини към Канада в нейния призив за създаване на фонд в размер на 10 милиарда долара с цел повишаване на ядрената сигурност в света.

Френският президент Никола Саркози предложи създаването на международен трибунал, който да съди държавни ръководители, предоставящи ядрени материали на терористични организации.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за формиране на култура на сигурност при боравенето с радиоактивни материали.

Пакистанският премиер Юсуф Раза Джилани заяви, че страната му "поддържа най-високи стандарти за неразпространение на ядрените оръжия", и увери, че "когато се появят проблеми, ние ги решаваме категорично и държим международната общност информирана". Осведомителните агенции обаче припомнят, че през 2004 г. пакистанският ядрен учен Абдул Кадир Хан призна, че е продал на Иран, Северна Корея и Либия технологии за обогатяване на уран, който може да бъде използван за ядрени оръжия.

Грузия пък съобщи на срещата във Вашингтон, че е предотвратила през март продажбата на черния пазар на уран, който е достатъчно високо обогатен, че да може да послужи за атомна бомба. През последните 10 години властите в страната са осуетили общо 8 подобни опита.

По време на срещата във Вашингтон Русия разпространи официално съобщение, че е извозила напълно от България, Румъния, Латвия и Либия високообогатеното ураново гориво за изследователски атомни реактори. Това е станало в рамките на програма за връщане от трети страни на неизползваното и употребеното високообогатено ураново гориво в изследователски реактори руско и американско производство. Русия планира да достави като заместител нискообогатено ураново гориво в България и още няколко страни - Чехия, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Виетнам.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?