Добър старт за възвърнати надежди

Добър старт за възвърнати надежди

Въпреки тежката предизборна ситуация, успешните кметове на СДС успяха да защитят досегашното си управление, каза лидерът на СДС Пламен Юруков в изборната нощ. Той бе единственият лидер на дясна партия, който даде изявления пред журналистите.

Там, където десницата е обединена с ГЕРБ, също са постигнати сериозни успехи, каза още Юруков. Може би Бойко Борисов трябва да смени мерника на своята пушка и да се насочи към други избиратели, защото тези, които са на автентичната десница, припознават СДС, припознават десния алианс”, каза още Юруков. По данни на СДС, не повече от 10-15 процента от десните симпатизанти са се насочили към ГЕРБ.

Според Пламен Юруков за победа може да се говори, когато политиците са изпълнили обещанията си към избирателите. “Сега се вижда, че ние получаваме доверие, до голяма степен то е на кредит, който трябва да изплащаме, и наистина ще го изплащаме”, каза още председателят на СДС.

Представянето на десния алианс на балотажа той определи като „добър старт за възвърнати надежди”. Според Юруков, автентичните десни избиратели имат нужда от автентични десни партии.

Политическият резултат от тези местни избори е, че десните партии трябва непременно да се обединят под една или друга форма.

Според Юруков местните избори са доказали, че СДС има своите избиратели и  бъдеще. Тези избори бяха най-голямата измама, която съм срещал в живота си, каза още той и допълни, че са били правени манипулации и вътре в изборните секции „с допълнителни драскания" върху бюлетините.

Интегралната бюлетина не е подходяща за мажоритарния избор на кмет, защото има възможност за манипулации от членовете на изборните комисии, коментира още лидерът на СДС. Според него, не е нормално да има 17 хиляди невалидни бюлетини и 10 хиляди да не са в плик.

СДС ще иска и ръчно преброяване на гласовете от изборите за районни кметове, каза още Юруков. В някои от петте района, където десният Алианс за София спечели кметското място, разликата с кандидата на ГЕРБ е от няколко десетки гласове. 

По думите на синия лидер от една страна изборният закон не е добре направен, а от друга правителството е показало, че не може да направи добри избори, както и да управлява по време на вътрешна криза, каквато беше стачката на учителите.  Юруков смята, че работата по законите за следващите избори трябва да започне веднага, тъй като досега те се приемат набързо в последния момент.

Споделяне

Още от България