Добавката от 50 лева към пенсиите остава до края на мандата

Парите за мярката са осигурени с огромни трудности, призна служебният кабинет

Гълъб Донев, Снимка: БГНЕС

Добавката от 50 лева към пенсиите остава до края на мандата на служебното правителство. "Намерени са средства, за юни месец парите ще бъдат изплатени с пенсиите", съобщи в сряда вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той уточни, че днес Министерският съвет е приел постановление за добавката за юни.

Отпускат се 104.4 млн. лв. за добавката за всички 2.088 милиона български пенсионери, наши майки и бащи, дядовци и баби, каза министърът.

По думите на Гълъб Донев намирането на допълнителния ресурс в бюджета е било изключително трудно. "Тези 104 милиона и 400 хиляди лева са заделени от икономии, от разходи, с които министерствата и МС се лишиха от изпълнение на определени политики и програми, някои от тези средства са и от издръжка и персонал. Част от тези средства са и от преизпълнение на приходите от ДОО от осигурителни вноски", каза Донев.

Добавките бяха въведени по инициатива на бившия премиер Бойко Борисов през август 2020 г. като мярка за подкрепа на възрастните хора в пандемията. В началото подходът беше критикуван като предизборен, но след изборите нито една партия не се е обявила за премахване на помощта.

Средствата за нея в Бюджет 2021 обаче бяха разписани едва до края на март. Оттогава насам заделяните за целта 104 млн. лв. всеки месец се осигуряват чрез съкращаване на други планирани разходи в бюджета, поради което резервите вече се изчерпват.

Междувременно в сряда правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. Предвижда се увеличение от 1 юли на социалната пенсия за старост и на пенсиите, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и добавките, които се изчисляват в процент от нея.

Повишеният размер на пенсията за старост ще има въздействие върху ежедневието и стандарта на живот на над 128 000 души по данни на НСИ, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?