Добавката за чужда помощ на хората с увреждания вече ще отива при асистентите

Добавката за чужда помощ на хората с увреждания вече ще отива при асистентите

Добавката за чужда помощ, която хората с увреждания получават към пенсиите си в момента, ще се пренасочва като плащане за асистента по новия Закон за личната помощ. Това предвижда промяна в наредбата за пенсиите, публикувана за обществено обсъждане. В момента по данни на НОИ 75 600 души ползват добавка за чужда помощ.

Промяната се прави, тъй като в момента наредбата предвижда, че добавките към пенсиите се изплащат лично на пенсионера или на упълномощено лице, докато законът казва, че добавката се ползва за плащане на положения труд от асистента.

Предлага се промяната да влезе в сила от 1 септември 2019 година, когато ще започне предоставянето и финансирането на личната помощ.

До 1 септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 15 до 168 часа месечно на базата на индивидуална оценка на потребностите.

Асистентите ще получат минималната часова работна заплата от 3.37 лева на час, като през 2020 се предвижда увеличение и часовата ставка вече ще се умножава по коефициент 1.2.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?