Добитък без ушни марки и без пастир ще бъде умъртвяван

Добитък без ушни марки и без пастир ще бъде умъртвяван

Селскостопански животни, чийто произход и здравен статус не могат да бъдат проследени чрез ушни марки, или са на сводобна паша без пастир, ще бъдат умъртвявани хуманно, заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев пред животновъди и ветеринари от Врачанска област на среща в земеделското министерство.

Без ушна марка не можем да проследим от кой животновъден обект е животното, какъв е здравния му статус и има ли извършени имунопрофилактични дейности, поясни той и допълни, че индивидуалната идентификация на добитъка е много мажна.

Животните с ушни марки, но оставени без надзор, също ще бъдат умъртвявани, защото "безконтролното пашуване може да доведе до компроментиране на хранителната верига", допълни Илиев. Тези животни могат да влязат в контакт със заразени животни и така да пренесат заболяване в животновъдния обект. Могат и да нанесат щети на земеделската продукция на други стопани, или да предизвикат пътнотранспортно произшествие. Трябва да избегнем тези рискове", посочи той.

Месото от свободно придвижващи се животни, за които може да проследи откъде са и дали са здрави, ще бъде дарявано на Хранителната банка. Техните стопани обаче ще бъдат санкционирани.

По думите на шефа на агенцията по храните мярката се налага, за окаже дисциплиниращ ефект върху всички в системата - животновъди, ветеринари и кметове, за да се минимизира риска от болести и зарази, включително при хората.

Според Илиев една от важните законови поправки предвижда фермерите да бъдат длъжни да съобщават за признаци на заболяване по животните и ако не направят това, да се санкционират. Глоби ще има и за ветеринарните лекари, които имат договор за извършване на имунопрофилактична дейност, но не посещават на определен период от време обектите, за които имат ангажименти.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?