Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Добиващите метали и газ фирми с най-голям дял в концесионните приходи

0 коментара
Добиващите метали и газ фирми с най-голям дял в концесионните приходи

Фирмите, добиващи метали и природен газ и петрол у нас, са платили най-много концесионни такси в бюджета през 2013 г., сочи доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, одобрен от правителството в сряда.

Общият размер на приходите от отдаването на държавна собственост на частно управление през 2013 г. е 87.6 млн. лв., което е с почти сто милиона лева по-малко спрямо предходната година. Това обаче се дължи на внесеният през 2012 г. еднократен бонус от 48 млн. евро от консорциума между френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" заради това, че бе избран да проучва за нефт и газ в дълбоките води на Черно море.

Спрямо 2011 г. увеличението на постъпленията от концесии през 2013  г. е с над 20 млн. лв. повече.

С най-голям относителен дял на приходите от концесионни възнаграждения през 2013 г. е фирмата "Дънди Прешъс Металс Челопеч". На добиващата злато и мед компания се падат 15.95 на сто от всички постъпления от концесии. Делът на "Елаците мед“ в плащането на тези такси е 13.03%. На трето място с 11.79 на сто е "Петрокелтик“ ООД, която добива природен газ от находището "Галата", следвана от медодобивната "Асарел медет“ (7.8%) и "Проучване и добив на нефт и газ“ с дял от 3.5%) и други.

От общата сума 71.5 млн. лв. са приходи от концесионни плащания, а останалата част – ДДС, бонуси при подписване на договори за търсене и проучване на полезни изкопаеми, лихви и неустойки и други.

Към 31 декември 2013 г. в България действат общо 485 концесии за добив на подземни богатства. От тях 19 са за метални полезни изкопаеми, 71 – за неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали), 17 – за нефт и природен газ, 18 – за твърди горива, и 360 – за строителни и скалнооблицовъчни материали. През годината са сключени 27 нови концесионни договора и са предоставени 12 нови концесии за добив.

Половината от концесионните такси по закон се предоставят на общините, на чиято територия са разработваните находища.

Междувременно правителството продължава да предоставя нови разрешителни за търсене на полезни изкопаеми, чиято цел е да прераснат в концесии за добив.

В сряда кабинетът одобри още две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства и една концесия за добив на варовик.

Фирмата "Лацио Коструционе“ ЕООД ще проучва в продължение на две години минни отпадъци в площта "Баритна мина Стара Загора“, разположена в землището на Стара Загора. В дейностите по търсене ще бъдат вложени  минимум 45 060 лв. а за опазване на околната среда - 4125 лв.

За срок от една година "Интерпром“ ЕООД получава правото за търси строителни материали в площта "Логодаж” край едноименното благоевградско село. За целта ще бъдат инвестирани минимум 68 550 лв. и 3000 лв. за опазване на околната среда.

35-годишна концесия за добив на варовик от кариера в землищата на селата Върбешница и Горна Кремена в община Мездра получи ЕТ "Алекс-Ко-Алексанър Койчев“. Хазната очаква над 1 142 064 лв. (без ДДС) за срока на концесията. За производствената дейност дружеството ще инвестира 429 232 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.