Добивът на кафе ще падне наполовина до 2050 г.

Добивът на кафе ще падне наполовина до 2050 г.

До 2050 година териториите, където в момента се отглежда кафе, ще станат непригодни за това заради климатичните промени, сочат резултати от изследвания, публикувани в "Сайънс нюз" и цитирани от руското издание Лента.ру в петък.

Учените са изследвали регионите, където в момента се отглеждат кафеени дървета от двата основни сорта - Coffea arabica, даващо кафето арабика, и Coffea canephora, от което се добиват зърната на кафето робуста. Проучването им показало, че ако не се положат усилия за намаляване на изхвърлянето на парникови емисии, пригодните за отглеждане на кафе площи ще намалеят наполовина. Най-потърпевши от това ще са Виетнам и Бразилия.

Установено било още, че по-уязвим на климатичните промени е сортът робуста, който е по-чувствителен към повишаването на температурите. Бъдещите реколти може да бъдат спасени ако кафеените насаждения се преместят на по-високи географски ширини, които обаче са заети от девствени гори и ако се посегне на тях това също ще окаже негативно влияние на климата.

Споделяне

Още от Бизнес