Добивът на царевица и слънчоглед отчасти опроверга мрачните прогнози

Добивът на царевица и слънчоглед отчасти опроверга мрачните прогнози

Очакванията за много по-нисък добив на царевица и слънчоглед през тази година се оказаха по-мрачни от действителността, стана ясно от данните на областните дирекции "Земеделие” след края на прибирането на реколтата. В средата на август земеделският министър Мирослав Найденов прогнозира, че добивът на царевица ще е с 40 процента по-нисък от миналата година и заедно с очакванията за по-лоша реколта от слънчоглед ще доведе до поскъпването на месни и млечни продукти.

Според оповестените в четвъртък от агроминистерството данни общото производство на царевица за зърно възлиза на 1.64 млн. т. Прогнозата на Найденов бе за 1.2 млн. т. при добити 2.2 млн. т. през 2011 г. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Сливен, Добрич, Плевен и Пловдив, където реколтираните количества от декар са в границите 431-491 кг. зърно. Пропадналите площи, вследствие на неблагоприятни климатични условия, общо за страната възлизат на 34 800 декара, съобщават от земеделското ведомство

 

Общото производство на слънчоглед е над 1.36 млн. тона, по предварителни данни, при миналогодишни 1.4 млн. т. Количествата са почти същите и не би трябвало да има поскъпване на олиото. От Министерството на земеделието и храните допълниха, че слънчогледът през тази година и с по-висока масленост, което значително повишава качеството му. Най-високи средни добиви са отчетени в областите Добрич, Силистра, Разград и Русе, където реколтираните количества от декар се движат в границите 212-237 кг. Пропадналите площи общо за страната са 9 340 декара.

 

До момента са засети над 10 млн. декара с пшеница, което е с близо 2,5 млн. декара в повече в сравнение със същият период на 2011 г. Засетите площи с ечемик възлизат на 1,6 млн. декара, където също се наблюдава по-интензивни темпове на сеитбата в сравнение с предходната година.  

Споделяне

Още от Бизнес