"Добре, лека нощ" са последните думи от пилотската кабина на изчезналия боинг

Последните записани от авиодиспечерите думи от кабината на малайзийския пътнически самолет, който вече 10 дни е в неизвестност, най-вероятно са били произнесени от втория пилот, съобщи авиокомпанията собственик на изчезналия Боинг 777.

Според записа, 27-годишният Фарик Абдул Хамид е казал "Добре, лека нощ" 12 минути преди последното предаване на данни от комуникационната система на самолета, след което връзката със Земята е била нарочно прекъсната.

Според малайзийските власти, основният въпрос в случая е кой е контролирал самолета в момента, когато е изчезнал от гражданските радари вследствие на "целенасочено действие". Засега разследването се фокусира основно върху главния пилот Захарие Ахмад Шах и втория пилот Фарик Абдул Хамид.

Малайзийският Боинг 777 е в неизвестност от нощта на събота, 8 март, местно време (късния следобед на 7 март по Гринуич).

На борда му имаше 239 души, но засега малайзийските следователи нямат информация от мобилни оператори някой от пътниците да се е опитвал да се обади по телефона или да изпрати съобщение. "Продължаваме да проверяваме. Компаниите имат да обработват милиони записи", каза представител на малайзийската авиокомпания.

Медиите обаче разпространиха съобщения, че мобилните телефони на някои от пътниците в самолета са продължили да звънят след изчезването му по линията Куала Лумпур - Пекин.

Премиерът на Малайзия обяви, че един от вариантите за възможен маршрут на изчезналия самолет е през въздушното пространство на Казахстан.

От там обаче съобщиха, че не са засекли неидентифицирани самолети по времето, когато е изчезнал малайзийският въздухоплавателен съд. Има вероятност боингът да е бил отклонен и на север през Тайланд.

Изчезналият в нощта на 7 срещу 8 март пътнически самолет може на теория да е достигнал казахстанското въздушно пространство, но щеше да бъде засечен, гласи изявлението на казахстанската служба за гражданско въздухоплаване.

Вчера американски представител заяви, че е възможно самолетът да е бил отвлечен и скрит, за да бъде използван по-късно като "крилата ракета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят