Добрев: Чиновниците, които ще се местят в провинцията, ще получат бонуси

Добрев: Чиновниците, които ще се местят в провинцията, ще получат бонуси

Преместването на екипа от сектор “Туризъм” на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив трябва да бъде съчетано с правилните финансови стимули, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй. Може би еднократна сума за преместване така че работещите хора, които решат да се преместят, да не изпитат трудности от преместването, каза министърът и увери, че те ще могат да разчитат на съдействието на местната власт, която била “въодушевена от идеята”.

Идеята за изнасянето на държавната администрация, отговаряща за туризма от София, бе обявена от премиера Бойко Борисов по време на посещение в града на тепетата в неделя.

Все още няма разчети колко ще струва преместването на екипа от сектора, но той не е голям.

Делян Добрев каза, че идеята за местенето на дейността “Туризъм” в Пловдив е дошла от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и това действие не е наложена отвън.

Считаме, че алтернативните форми на туризъм, специализираният туризъм трябва да бъде приоритет и с това действие показваме точно това – местим дейността “Туризъм” в министерството в сърцето на алтернативните форми на туризъм, както културно-историческия туризъм, така и селския туризъм, така и религиозния туризъм, винен туризъм, всички СПА курорти са около Пловдив, така че Пловдив е сърцето на алтернативните форми на туризъм. По никакъв начин няма да пестим усилия и по отношение на привличане на още повече туристи в масовите форми на туризъм – зимния и летния, каза министърът.

Преместването на дейността на сектор “Туризъм” на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив ще има положителен ефект върху специализираните форми на туризъм, с които градът и регионът на Пловдив, на Тракийска низина, са богати, каза зам.-министърът с ресор туризъм в МИЕТ Иво Маринов, цитиран от “Фокус”. Това съвпада напълно с нашата политика за развитие и представяне на България като туристическа дестинация, допълни той.

В момента се извършва анализ на човешкия ресурс за предстоящото преместване, каза по-рано в понеделник зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. "Ще има и служители от Пловдив и региона, които ще бъдат назначени. В началото може да срещнем някои трудности, но по принцип не очаквам затруднения. В съвременния свят е важна мобилността на работната сила, а и с наличните информационни технологии няма да се стигне до сериозни сътресения. Само направлението "Туризъм" се изнася в Пловдив, останалите звена ще продължат да функционират в столицата и помежду им съществува добра координация", обясни Маринов.

През предстоящия летен сезон, заместник-министър Иво Маринов каза, че се очаква ръст на туристите, както чуждестранни, така и български, което ще доведе и увеличаване на приходите. Той посочи, че според данните от предварителните записвания, ръстът ще бъде между 5 и 8 процента.

Маринов добави, че тази година се очаква увеличение на румънските туристи, както и значително увеличение на туристите от Руската федерация, тъй като през последните месеци са били предприети редица мерки за улесняване на пътуването им. Една от тях е признаването на шенгенските визи на руските граждани за национални български визи, уточни Иво Маринов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес