Сините уличиха кабинета, че още работи по спрения ядрен проект

Добрев: Енергийни чиновници "конспиративно" строят "Белене" и ни "саботират"

Големите шефове и министърът не знаели за писмото, одобрено от технически съвет на НЕК

Делян Добрев показва писмото за осигуряване на трасе за далекопровод АЕЦ "Белене"-подстанция "Царевец"

В отговор на разкритията на Синята коалиция, че държавата продължава да изгражда прекратения от правителството и парламента проект АЕЦ "Белене", министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че това била "конспиративна" инициатива на началници на енергийни предприятия, за която големите началници в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) не са знаели.

В четвъртък следобед Добрев потвърди изнесената от сините информация, че съществува писмо за осигуряване на трасе за далекопровод АЕЦ "Белене"-подстанция "Царевец".

Писмото до кмета на Свищов е подписано от управителя на предприятие "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов, който ще бъде уволнен, заяви министър Делян Добрев. До понеделник трябва да стане ясно кои други служители в системата на енергетиката са участвали в тази инициатива, която министър Добрев нарече "конспиративна".

По думите му шефовете на НЕК и БЕХ не знаят за писмото. Делян Добрев каза, че има група, която прокарва интереси, различни от политиката на правителството в енергийния сектор.

Така излиза, че държавата не знае за решения и инвестиции за стотици хиляди и милиони левове на данъкоплатците за стратегическа инфраструктура, които едва ли не всеки началник на предприятие може да разпише по свое усмотрение.

Синята коалиция извади "ядреното" писмо в четвъртък сутринта, докато ГЕРБ и БСП продължават с нарастващ патос да се обвиняват взаимно кой искал и не искал референдум за АЕЦ "Белене".

За случая най-вероятно нямаше да се разбере, ако не беше изпратено писмо от управителя на “Трафоектроинвест”, което е част от структурата на НЕК, до кмета на Свищов Станислав Благоев, който е от СДС.

Депутати от Синята коалиция разпространиха документа и обвиниха премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Делян Добрев, че действат с БСП и ще строят заедно АЕЦ "Белене" въпреки решенията на правителството и НС от март тази година за спиране на проекта. Според сините зад организирането на референдума за АЕЦ “Белене” стои не само БСП, но и ГЕРБ.

Делян Добрев: Писмото е "саботаж" срещу правителството

Няколко часа по-късно на нарочен брифинг министър Добрев изрази безкрайното си учудване и изненада от наличието на писмото, потвърждавайки неговата автентичност. “Това писмо е саботаж срещу правителство”, каза министър Добрев.

Той допълни, че до края на деня управителят на “Трафоелектроинвест” ще бъде уволнен. Според Добрев “явно има хора в енергетиката, които продължават да мислят, че “Белене” може да бъде построена”. Позицията на правителството и на парламента за спиране на строежа на втора атомна не е променена и всички, които са участвали в написването на писмото и са знаели за него, ще бъдат уволнени, закани се Добрев.

“Ядреното” писмо

Писмото от НЕК до кмета на Свищов Станислав Благоев носи датата 8 октомври 2012 г. То е по повод изграждане на високоволтов далекопровод “необходим за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Белене" с енергийната система на България”.

В писмото е посочено, че за бъдещия високоволтов далекопровод има изготвен предварителен подробен устройствен план. “На технически съвет на НЕК – ЕАД двата изготвени варианта за трасе са разгледани и след технико-икономическа преценка е приет І Вариант за водещ”, се казва в писмото. То е подписано от инж. Марин Ангелов, управител на “Трафоелектроинвест”.

Това показва, че НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", заяви синият депутат Иван Иванов. Според него в момента компанията е във фактически фалит заради огромните разходи - около 1.4 млрд. евро за изграждането на АЕЦ “Белене”. Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ "Белене" до подстанция "Царевец", отбеляза депутатът и попита колко всъщност струва той. Според Иванов изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 милиард лева.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента и същевременно лъжат българския народ.

Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска "Белене" и затова го строим, подчерта Димитров. И добави, че това е една голяма измама, капан, в който е попаднала България.

Уволнения само на “дребните шарани”

Министърът на икономиката Делян Добрев отрече да се строи инфраструктурата на АЕЦ “Белене”, както и че ще се изгражда такъв далекопровод. Добрев нарече изпратеното от НЕК писмо “самосиндикална дейност” на управителя на “Трафоелектроинвест” инж.Марин Ангелов и обеща до края на деня той да бъде уволнен.

Засега Добрев няма да уволнява директорите на НЕК и БЕХ, които са преки началници на Ангелов. Причината е, че те също като министъра останали безкрайно изненадани и не знаели за писмото. Това обяснили двамата шефове пред министър Добрев.

По време на управлението на ГЕРБ директорските рокади в НЕК станаха всекидневие като последният назначен директор от министър Добрев е Крум Атанасов в края на август. Пак Добрев малко след като стана министър смени и шефа на БЕХ като от края на март енергийният холдинг се ръководи от Михаил Андонов.

Добрев е изслушал обясненията на двамата по случая и по думите му “нямало причина да не им вярва, че не знаят за писмото”. Това твърдение на Добрев се разминава с написаното в писмото, че трасетата на бъдещия далекопровод са били разгледани на “технически съвет на НЕК”.

Нароченият за уволнение Марин Ангелов не е бил изслушан от министър Добрев. “Няма нужда да ми обяснява Ангелов. Ако смяташе, че прави нещо нередно, трябваше да ми се обади и да ми каже, кой му упражнява натиск, но такова обаждане не е имало”, каза министър Добрев. Марин Ангелов не беше открит за коментар. Секретарката му каза, че е извън службата и не знаеше за неговото уволнение.

Трима са замесени с “ядреното” писмо

Трима души са замесени с написването на писмото, каза министър Добрев без да посочи имена. До края на деня те трябва да дадат обяснения. Дали ще бъдат уволнени или ще останат на работа ще се реши до края на работния ден в понеделник, допълни министър Добрев.

Той все пак допусна вероятност, ако се появят безспорни доказателства, че шефовете на НЕК и БЕХ са знаели за писмото, те също да бъдат уволнени.

Министър Добрев посочи, че е разговарял с премиера Бойко Борисов по въпроса. “Премиерът беше категоричен, че ще се действа безкомпромисно”, каза Делян Добрев. По думите му “за него е важно повече такова нещо да не се случва в бъдеще”.

Споделяне

Още по темата

Още от България