Добрев иска ЕРП-ата да правят обществени поръчки за всичко

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добревбил помолил народния представител от ГЕРБ Диан Червенкондев още в петък  да внесе предложение за промяна в Закона за обществените поръчки, според която общественото възлагане да стане задължително за електроразпределителните предприятия. Това съобщи самият той пред журналисти в Хасково.

Според него в момента има вратички, които позволязат на дружествата да заобикалят Закона за обществените поръчки при търсенето на изпълнители на услуги и доставки на стоки. Добрев даде пример с доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверка в ЧЕЗ на 8 февруари, според който 83 процента от външните услуги и 92 на сто от доставките на дружеството, което снабдява с ток Западна България, не са избирани по Закона за обществените поръчки. Ставало въпрос за поръчка за 70 млн. лв., които са възложени на фирми с пряко договаряне и после са признахи като разходи в цените.

Законът за обществените поръчки не е нарушен, но очевидно има "вратичка” в него, коментира министърът.

Освен тази промяна, ще направим и друга, с която ще задължимконтролните органи в държавата да проверяват ЕРП-тата не когато сепояви проблем и хората са на улицата, а всяка година, допълни Добрев. Това предложение направи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в сряда в парламента. Министърът отново повтори тезата, че на ежегоден контрол трябва да подлежат всички дружества в енергетиката. Проверките трябва да се правят както от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР),такаи от Сметната палата, от АДФИ и от Комисията за защита напотребителите, смята той.

Всички те формират крайната цена за електроенергията и ниетрябва да сме сигурни, че разходите, които правят, са адекватнина пазарните цени, отбеляза Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес