Добрев кани китайски инвестиции в "София тех парк"

Делян Добрев и Мяо Вей

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев покани китайски фирми да инвестират в електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга и др. перспективни области за привличане на капитали у нас, съобщиха от подопечното му министерство в понеделник. Това е станало на среща с китайския министър на индустрията и информационните технологии Мяо Вей.

Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България“, организиран от Българската агенция за инвестиции и Шанхайския борд за развитие на чуждите инвестиции.

Според българския министър бъдещите "София тех парк" и индустриалната зона в Божурище са добро поле за сътрудничество между двете страни в развитието на технологични дейности. Като предимство на България за привличане на китайските инвеститори Добрев посочил най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата. По думите му нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа - доброто географско положение, финансовата стабилност, ниските разходи за производство и добрата квалификация на персонала съдействат за това.

Установяването на водещи китайски компании като Huawei и Great wall в България ще послужи като добър пример за насърчаването на други китайски фирми да инвестират в нашата страна, смята Добрев, цитиран от пресценътра си.

Мяо Вей представил пред българския си колега китайските цели за развитие до 2030 г. и за изграждане на модерна пазарна икономика. Той подчертал значението на индустриалния сектор и информационните и комуникационните технологии за постигане на тези цели. Отношенията на взаимно доверие между Китай и България като член на ЕС също имат определено място в този процес, заявил китайският министър.

На срещата се постигнало разбирателство за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни.

В разговор със зам.-министъра на търговията на азиатската страна Джун Шан пък станало ясно, че машиностроенето и енергетиката са приоритетни сектори за сътрудничеството между България и Китай.

Шан изразил подкрепата на китайското правителство за разширяване на инвестициите на местни компании в България, както и готовността на китайската страна да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас.

През 2011 г. износът на България към Китай е нараснал със 103.2 % спрямо 2010 г. Китай е държава с увеличаващо се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчертал министър Добрев по време на срещата.

Пред колегата си българският министър изразил желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г техният ръст е 31 % спрямо същия период на 2011 г. През този месец икономическото министерство организира информационен тур за китайски журналисти у нас, а за следващата година се планира подобно посещение и за китайски туроператори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес