Добрев на необявена визита в Москва заради "Южен поток", газа и "Белене"

Отстъпката за синьото гориво факт до края на седмицата, ясни са дълговете ни за ядрената централа

Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Строежът на газопровода "Южен поток", договаряне на подписването на отстъпката от 11 на сто за газовите доставки за България и съгласуване на задълженията ни към руската страна за работата им по АЕЦ "Белене" е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на необявена своя визита в Москва в сряда.

За нея стана ясно от прессъобщение на "Газпром", според което Добрев и шефът на газовата компания Алексей Милер са обсъдили текущото състояние на сътрудничеството на Русия и България в сферата на енергетиката, като особено внимание е било отделено на реализацията на проекта за строеж на газопровода "Южен поток".

Българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) пък предпочете да спести информацията за визитата на Добрев в Москва, въпреки че обикновено информира за всяко негово и на заместниците му пътуване, независимо колко важно е то. Едва след проявения журналистически интерес потвърдиха за пътуването на министъра в Москва и за обсъдените теми.

Според пресцентъра на "Газпром" участниците в срещата, която се е състояла в централния офис на газовия гигант, са подчертали, че планът на реализация на "Южен поток" се изпълнява в съответствие с обявения графит. Страните отбелязали успешното провеждане на търг за избор на подизпълнители на дейностите, свързани с териториалното планиране, оценката върху околната среда, подготовката на проектната документация за участъка от газопровода "Южен поток" през българска територия.

Часове след това от МИЕТ повториха прессъобщението на "Газпром" и в допълнение съобщиха, че споразуменията за договорената отстъпка от 11.1 % ще бъдат подписани до края на тази седмица. Поевтиняването ще влезе в сила със задна дата от 1 април, посочиха от икономическото министерство.

До 15 юни ще бъдат сформирани работни групи, които ще започнат работа по изготвянето на параметрите за новия газов договор, съобщиха още от МИЕТ.

Той трябва да влезе в сила от началото на 2013 г., когато изтичат сегашните договори на тримата доставчика "Овергаз Инк", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" и очакванията са един доставчик да поеме всички количества руски газ за България.

Според справка на "Газпром" през 2011 г. компанията е доставила на България 2.81 млрд куб. м. газ.

От изявление на Делян Добрев пред БНР по-късно в сряда стана ясно, че той е разговарял и с президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, с когото бил обсъден начинът за прекратяване на договора за строежа на АЕЦ "Белене" и дължимите от българска страна на изпълнителя "Атомстройекспорт" суми по спрения ядрен проект.

"Счетоводно сумите са съгласувани между двете страни, но следващата седмица предстои уточняването им", каза Добрев, но не посочи за какъв размер става дума. Според него обаче в никакъв случай не може да се коментира задължение от 1 млрд. евро, за каквато сума преди време Кириенко съобщи, че НЕК е поръчала оборудване за АЕЦ "Белене".

Кириенко бил запознат и със създаването на проектната компания за строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", която трябва да извърши предпроектните проучвания за строежа и екооценката на бъдещия VІІ реактор, който засега трябва да се направи с произведеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?