Добрев: Не бързаме да вземем отстъпката на "Газпром"

ДКЕВР натиска юлското поскъпване на газа до 5%, очаквайки договорката с руснаците да влезе в сила

Добрев: Не бързаме да вземем отстъпката на "Газпром"

България не бърза да подпише споразумението с "Газпром" за договорената в края на март 11 на сто отстъпка в цената на газа за периода от 1 април до края на декември 2012 г. Това ще стане, едва след като всичко по проекта за строеж на газопровода "Южен поток" се изчисти, заяви във вторник в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано през деня пък председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев даде да се разбере, че ще натисне ръста на цената на природния газ през следващото тримесечие до 5 на сто като намали исканите от "Булгаргаз" количества суровина за осигуряване на запаси за зимата в газохранилището "Чирен" в очакване "Газпром" да ни даде намалението в цената и тогава държавната компания да купи нужните обеми газ на по-изгодни цени.

Не бързаме, въпреки че е привлекателно за всяка политическа сила и за всеки министър, набързо да подпише това допълнително споразумение и да вземе тези 11 процента, но докато има отворени въпроси по "Южен поток", може да се случи ситуацията с "Белене" - в един момент ние да не успеем да се разберем по всички клаузи, заяви Делян Добрев.

Това негово изявление рязко противоречи на неговите думи след посещението му в Москва в кря на март, след което бе обявена предоставената от "Газпром" отстъпка. Тогава той заяви, че е настоявал дори на момента шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов да подпише допълнителното споразумение за намалението на цената, но се оказало, че не може.

Преди да си сложим подписа, уточняваме кое колко ще струва на държавата, обясни сега Добрев, независимо че в края на миналата седмица Гогов обясни, че анексите към газовия договор са одобрени от бордовете на "Булгаргаз" и на собственика му - "Българския енергиен холдинг", подписани са и са изпратени на "Газпром" и се чака одобрението и на руската страна.

Изявлението на министъра се разминава и с предишни негови думи, че руснаците бавят парафирането на документите, защото искат от нас да се съгласим с техни нови претенции към финансовия модел на "Южен поток", които ние не може да приемем в лека ръка.

В понеделник общественият снабдител "Булгаргаз" внесе в регулатора искане за повишение на цената на природния газ през следващото тримесечие с 15.73 на сто, тъй като държавната компания все още не получила от "Газпром" обявената от правителството в края на март дадена от газовия монополист отстъпка от 11.1 на сто в цената на суровината. Други причини от юли да се повишат тарифите са ръстът с 5 на сто на цената на долара спрямо лева и необходимостта за допълнително нагнетяване на над 148 млн. куб. м запаси от газ в Чирен за зимата.

Ако не бъде подписано договореното намаление на доставната цена на газа, синьото гориво ще поскъпне от 1 юли, но минимално, така че да не се отрази на цените на топлинната енергия, каза пред журналисти Семерджиев. Той призна, че даването само на 5 процента повишение на цената и за сметка на "Булгаргаз".

Независимо от поскъпването на синьото гориво, топлоенергията ще поевтинее, макар и с по-малко от изчислените преди две седмици между 3 и 30 на сто за различните градове в страната, обясни Семерджиев.

От думите му стана ясно, че натискът върху ръста на цената на газа ще е за сметка на осигуряване на газови резерви в Чирен. Семерджиев заяви, че е много важно "Булгаргаз" да може да нагнети природен газ в хранилището, но е добре това да стане след влизането в сила на договореностите за намаляване на цените от "Газпром", така че и българското газово дружество и потребителите да могат да закупуват и ползват по-евтин газ.

Регулаторният шеф отново коментира, че поскъпването на тока от 1 юли ще е 10 на сто и не могат да се намерят резерви за допълнително задържане на увеличението. Върху цените влияят множество фактори - добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Бобов дол", както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година, каза Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес