Добрев отрече опасността за дефицит на ток у нас без АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Като "абсолютно необосновани приказки" определи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съмненията, че заради отказа от строеж на АЕЦ "Белене" в България ще настъпи дефицит на електроенергия и страната от износител може да се превърне във вносител на ток. Той обясни пред БНТ в понеделник, че опозицията некоректно цитира данни от междинните доклади на консултанта HSBC.

"Докладът не казва това. Докладът казва, че след 2020 година в региона, в другите държави, ще има търсене на електроенергия, но не казва, че в България електроенергията няма да е достатъчна", обясни министърът. Той обеща, че британската банка в рамките на две седмици ще е готова с окончателния доклад и той ще бъде обявен.

Добрев обаче предупреди, че HSBC като един типичен консултант не казва "да, проектът трябва да се прави" или "не, проектът не трябва да се прави". "Той разиграва възможни хипотези. Ако например цената на газа е много висока и цената на въглеродните емисии са много високи, тогава "Белене", ако е 6.3 процента и няма висока лихва за кредитиране, може да бъде печелившо", обясни той.

"Ние имаме инсталирани мощности от 10 хиляди мегавата, а нашият среден товар на година е някъде около 5 хиляди мегавата в момента. Да не говорим, че ние имаме над 1000 мегавата вече ВЕИ-проекти", коментира министърът. Той посочи и, че част от топлоелектроцентралите, за които се говори, че ще излязат от експлоатация, ще бъдат модернизирани и даде за пример ТЕЦ "Варна".

Добрев обясни още, че страната ни има голям потенциал в пестеното на електроенергия и усилията на правителството ще бъдат насочени в тази посока, вместо към изграждане на нови електропроизводствени мощности.

ие сме държавата в Европейския съюз, която пилее по най-безобразния начин електроенергията, защото ние и в домовете си, и в предприятията пилеем електроенергията. Ние използваме от 5 до 8 пъти повече електроенергия, отколкото е нормалното в Европейския съюз. Така че нашите усилия трябва да бъдат насочени към тази енергийна ефективност", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Той обясни, че намалявайки енергийните разходи на домакинствата, ще се потребява повече, което от своя страна ще повлияе добре икономиката. Когато пък бизнесът намали своите разходи за енергия, той ще стане по-конкурентен.

Добрев отново посочи възможностите, предлагани от Оперативна програма "Конкурентоспособност" за повишаване на енергийната ефективност в предприятията. по думите му през април най-сетне ще стартира отпускането на 150 милиона евро, плюс 150 милиона кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие, за предприятията, желаещи да закупят енергоефективно оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?