Добрев пак лансира оспорвани от бизнеса стимули за нови инвестиции

Добрев пак лансира оспорвани от бизнеса стимули за нови инвестиции

Стимули за нови инвестици, които бяха представени от бившия икономически министър Трайчо Трайков в началото на годината и бяха оспорени от бизнеса, лансира отново в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той обясни пред БНР, че очаква съгласуването на подготвения от ведомството проект на закон за насърчаване на инвестициите да приключи в началото на септември и още в първите дни работа на парламента да започне неговото обсъждане и сред депутатите.

Идеята на икономическото министерство е на инвеститори, разкриващи работни места в страната и развиващи определено производство, да се възстановяват разходите за осигуровки за двегодишен период , ако са наели съответният служител за пет години. Според  Добрев, това би намалило разходите за човешки ресурси с около 18% за този период. Такава практика е използвана и изпробвана в Сърбия, отчасти и в Румъния, обясни той.

 Бюджетът няма да пострада, а стимулирането на наемането на работници допълнително ще допринесе за икономиката и за приходите в хазната, допълни Добрев. По думите му така заедно с много добрата данъчна ситуация, в която попадат инвеститорите, те ще получат допълнителен стимул да работят у нас. Мярката ще се прилага алтернативно на финансовата подкрепа за изграждане на публична техническа инфраструктура.

Предлаганите от икономическото министерство предвиждат също така възможност чужденци, които работат по инвестиционни проекти у нас, да получават право на пребиваване в България. Включени са и промени, даващи възможности за привилегирована натурализация на основание икономически заслуги.

Добрев отбеляза като положителен сигнал за развитието на българската икономика факта, че за първите шест месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в страната са седем пъти повече, отколкото за същия период на миналата година – повече от 470 милиона лева.

Той обаче посочи, че проблем за българската икономика продължава да бъде свитото потребление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес