Добрев прогнозира 200 млн. лв. приходи от концесионни възнаграждения

Приходите от концесионни възнаграждения ще достигнат близо 200 млн. лв. до края на годината, като в сумата влиза и предоставеният бонус за даденото разрешително за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море от консорциума между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в понеделник по време на конференция в Пловдив, посветена на устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия в Европа.

През 2011 г. са постъпили повече от 63 млн. приходи от концесионна дейност, след промените в Закона за подземните богатства, според които 50 % от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, каза още Добрев.

 

Според него създаването на Единния орган за управление на подземните богатства като една от най-успешните реформи на правителството. Този орган бе създаден по времето и с настояването на предшественика му Трайчо Трайков.

 

Добрев обясни, че дадените в последната година и половина разрешения за търсене и проучване и предоставените концесии ще доведат до инвестиции от над 500 млн. лв. в страната.

 

По думите му в резултат на дейността на единния орган към момента действащите и контролирани договори за добив са 500 броя, а тези за търсене и проучване – 120. Той изрази увереност, че благодарение на предоставените концесии ще бъдат разкрити хиляди работни места и посочи за пример град Мадан, където в следващите шест месеца ще бъдат разкрити около 2000 нови работни места от концесионни договори.

 

Добивната индустрия е един от секторите в икономиката, които дори и в период на криза отбелязва ръст от 13 %., каза Добрев, цитиран от пресслужбата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес