Добрев с идея референдумът за АЕЦ "Белене” да се плати с партийни субсидии

Добрев с идея референдумът за АЕЦ "Белене” да се плати с партийни субсидии

С предложение разходите за очаквания референдум за или против строежа на АЕЦ "Белене” да се поемат от партийните субсидии, излезе в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. С уточнението, че идеята не е лично негова, той коментира, че би трябвало  БСП и ГЕРБ да отделят средства от държавните си субсидии и да платят за допитването до народа.

Всъщност  БСП трябва да плати целия разход, защото от ГЕРБ не са искали референдума, посочи Добрев пред бТВ. Той изрази надежда, че референдумът за АЕЦ "Белене" няма да струва 40 млн. лв., а около 20-30 млн. Лв, само дни след като обясни пред журналисти, че лансираната от премиера Бойко Борисов за електронен референдум за АЕЦ "Белене” ще спести 30-40 млн. лв., ако може да бъде приложена.

Попитан  кога да се очаква ядрения референдум, Добрев посочи, че едва ли ще бъде между Коледа и Нова година, отново променайки становището си от преди три дни, че допитването ще стане до Коледа.

Според закона за референдумите поне пет-шест месеца отнемат процедурите по насрочването на национално допитване.

Това, което разбрахме досега за кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене” – американската "Глобал Пауър Консорциум”, не задоволява нашия интерес, коментира още Добрев. Към момента нито имаме стратегически инвеститор, нито държавата има пари за строежа на АЕЦ "Белене", заяви обобщи Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България