Добрев с резервен и с таен план срещу руските претенции за АЕЦ "Белене

ГЕРБ и Синята коалиция искат анкетна комисия за ядрения проект, според БСП се претопля манджата

Делян Добрев, Сн: БГНЕС

България има един резервен и един таен план за изход от ситуацията с увеличения на не по-малко от 1 млрд. евро иск на руската компания "Атомстройекспорт" срещу "Националната електрическа компания" заради спряния проект за строеж на АЕЦ "Белене". Това съобщи в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред бТВ.

По думите му нито един от плановете за действия не включва плащане на поисканата от "Атомстройекспорт" (АСЕ) сума, за която руснаците претендират, че НЕК трябва да им плати за поръчано, изработено и намиращо се на склад оборудване, което е било произведено не само с преведения от българската компания аванс, но и с кредитни средства на руското дружество.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обясни пък, че руснаците нямат шанс искът им да бъде признат, ще ги разбием в съда и ако трябва "пак ще ги пляскаме". Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също изрази увереността си, че имаме всички шансове да спечелим заведеното дело в Париж, тъй като руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения.

Поръчано било по-малко от претендираното оборудване

Добрев обяви, че "ние не сме поръчали толкова оборудване", каквото е посочила АСЕ в иска си пред арбитражния съд.

По думите на енергийния министър всички допълнителни споразумения по договора от края на 2006 г. са за много по-малко от поисканата от руснаците сума. Освен това голяма част от поръчаното оборудване вече било платено, а друга част не е произведено, "така че да се говори за тези цифри е абсолютно нереалистично".

"Нашите анализи показват, че това, което евентуално трябва да им платим, е многократно, наистина многократно по-малко, отколкото иска на руската страна. Но, разбира се, отсега нататък ние нищо няма да плащаме, просто защото имаме иск. Ако досега ние имахме, така, желание да се разберем, без да стигаме до арбитражи, в момента това не може да се случи. Сега ще чакаме арбитражния съд", заяви Делян Добрев. Той отново посочи, че страната ни от самото начало се е подготвяла за такъв вариант и "достатъчно добре сме се подготвили, наели сме най-добрата компания в света за такъв вид дела срещу компания от Русия, така че сме напълно уверени в нашия успех".

"Ние имахме принципна уговорка с "Атомстройекспорт" и "Росатом", че няма да водим дела, а ще си уредим взаимно отношенията. Разбира се, не сме се осланяли кой знае колко на тези договорки", каза Добрев.

Контраиск като план Б

Той обясни, че план Б за изход от ситуацията е завеждане на контраиск срещу руснаците. Такъв вече бе подаден в Женева миналия октомври като отговор на внесените през юли от АСЕ претенции за 58 млн. евро, които след предприетите от компанията действия в понеделник вече са 1 млрд. евро. Българският иск е за над 60 млн. евро и е за сделката със стария реактор, който бе доставен от чешката "Шкода" за първия проект за строеж на "Белене", спрян преди повече от 30 години. Този реактор бе купен от руснаците като част от споразумението за строежа на двата нови блока в АЕЦ "Белене" и вече е инсталиран в руската Калининска АЕЦ.

Добрев изрази възмущението си, че този реактор е бил продаден, а не използван в проекта. Той прехвърли топката в политическото поле, заявявайки, че "от самото начало тази процедура е опорочена и всички вече знаят, и тя е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване". В същото време запитан кои фирми са се облагодетелствали, той не посочи имена, оставяйки това на прокуратурата.

"Този реактор в момента работи в Русия и произвежда ток, произвежда електроенергия. Знаете ли за колко сме го продали този реактор? Според, така, най, как да се изразя, най-розовите сънища на г-н Овчаров един блок струва 2 милиарда евро. Ние този реактор сме го продали на хартия за 200 милиона, а реално сме взели 78 милиона евро до момента. На хартия пише, че ще вземем 200 милиона, ние вземаме 78, защото на същата тая хартия пише, че всички разходи за транспорт, застраховка, обследване на оборудването и така нататък са за сметка на българската държава", каза Добрев.

"Аз просто искам много ясно да кажа, че трябва да се знае цялата истина по проекта "Белене". Трябва да се знае къде са отишли милиард и половина лева от парите на българските данъкоплатци. Милиард и половина лева са 20 процента еднократно увеличение на пенсиите на всички пенсионери в България", дръпна Добрев актуалната в момента за възрастните хора у нас струна.

Таен вариант В

"Ние по всеки проект си имаме позиция, но план В е резервен вариант на арбитражното дело" посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма, но запази в тайна какъв е той и изрази надежда до него да не се стига.

Във вторник от АСЕ допуснаха като възможен изход от създалата се ситуация постигането на извънсъдебно споразумение или НЕК да започне да си плаща и получава оборудването и тези суми да се приспадат от иска.

След Добрев и ГЕРБ, и Синята коалиция искат анкетна комисия

След като във вторник Делян Добрев призова да се създаде временна парламентарна комисия, която да разследва всичко покрай АЕЦ "Белене", за това се обявиха и ГЕРБ, и Синята коалиция. По думите на зам.-шефа на парламентарната комисия по икономика и енергетиката Диан Червенкондев от ГЕРБ руските претенции за АЕЦ "Белене" идват в подходящ за някои политически сили момент,от който те се възползват.

Виновниците, които наистина са докарали енергетиката ни до сключване на неизгодни договори, яхнаха тази тема и крадецът вика дръжте крадеца, коментира Червенкондев. Той обясни, че българското общество ще получи отговор кои фирми са сключвали договори покрай ядрения проект, по какъв начин, както и дали е спазван законът за обществените поръчки, имали ли са права представителите на НЕК да подписват такива споразумения, в кои фирми и колко пари са влезли. "ГЕРБ не се страхува да разследва и да кажем на цялото общество каква е истината за "Белене", обяви Червенкондев и също като Добрев призова прокуратурата да излезе по-бързо с доклад за проверката си по случая с АЕЦ "Белене".

Червеният депутат и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира, че ще подкрепи създаването на подобна анкетна комисия, но посочи, че всички договори за АЕЦ "Белене" вече са били разследвани от комисията "Станишев" в края на 2009 г. и началото на 2010 г. Той припомни и за одита на Държавната финансова инспекция с констатациите за нарушенията при сключваните договори и възлагане на поръчки, който също е предаден на прокуратурата.

Синята коалиция се прикачва към ГЕРБ, задавайки въпроси, на които вече е отговаряно, заяви Овчаров и обясни, че заведеното дело от АСЕ срещу НЕС не е за сключени договори, а за това, че е прекратен договор, а отговорността за спирането на АЕЦ "Белене" е изцяло на това правителство.

Съпартиецът му и евродепутат Ивайло Калфин коментира, че предложението за парламентарна комисия за сключените по АЕЦ "Белене“ договори е "измислено някъде в незнайния партиен мозъчен център на ГЕРБ". Според него обаче този мозъчен тръст се е поизносил. "Целта е като няма какво да кажат, поне да имат повод да поддържат напрежението и да отвличат вниманието. И на децата е ясно, че управляващите първо действат, а после мислят, като за второто няма много доказателства", посочва Калфин.

Той изчисли, че със заровените по думите на Борисов два милиарда лева в "гьола на Белене", исканите сега от руснаците също 2 млрд. лв. и платените на консултанти пари на човек у нас се падат над 540 лв. разходи за ядрения проект. "Сметката набъбва неудържимо. Не за нова атомна централа, а за да я нямаме", посочва евродепутатът.

Той посочи още, че арбитражното дело в Париж ще се проточи доста време и "тогава вероятно Дянков отдавна ще се е оттеглил от България". "Затова може би е добре да се наложи запор на имуществото и на бъдещите вземания на приелите това решение премиер и министри. Докато Дянков "разбие“ претенциите. Това, че българите ще плащат е ясно, но нека има поне малко справедливост и докаралите проблема също си поемат отговорността", коментира още Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?