Добрев ще поиска финансова проверка за изхарчения ядрен заем

Добрев ще поиска финансова проверка за изхарчения ядрен заем

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще поиска от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) за извърши проверка дали е бил целеви тегленият през 2004 г. от "Националната електрическа компания" (НЕК) заем от 250 млн. евро.

Това съобщи Добрев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, който още преди два месеца е поискал информация за това какви точно разходи са направени по проекта за строежа на АЕЦ "Белене", който бе спрян с решения на правителството и на парламента в края на март тази година. Според Мартин Димитров заради това, че пари, предназначени за АЕЦ "Белене", са харчени за друго, трябва да се потърси отговорност от ръководството на НЕК.

Синдикираният кредит от 250 млн. евро бе обявен, че е за предпроектни проучвания по проекта за строеж на АЕЦ "Белене", но по-късно стана ясно, че с тези пари НЕК е покривала и текущи нужди, включително строежа на хидровъзела "Цанков камък". Плащането на главницата на заема, взет от няколко банки, водени от френската БНП-Париба, бе отложен с една година за май 2013 г., като по думите на Добрев разсрочването е станало при по-добри общи условия от предишните.

Сега министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи, че по изразходването на парите от този заем са правени множество одити и нито един от тях не е констатирал нередности при използването на средствата. Според нето това означавало, че парите от кредита е можело да се харчат и да текущи нужди на НЕК.

За да се изчистят обаче всякакви съмнения около този заем, Добрев щял да поиска нова проверка от АДФИ за естеството на заема, дали е целево предназначен за АЕЦ "Белене" и има нарушения при изразходването му. Той призова подобна проверка да поиска и Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?