Добрев: Ще се премисли прагът на инвестициите с право на гражданство

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху поправките в Закона за насърчаване на инвестициите, позволяващи срещу 1 млн. лв. инвестиция чужденец да получи статут на постоянно пребиваващ, ще помогне на Народното събрание да преосмисли текстовете, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в петък. Според него парламентът ще прецени дали праговете за получаване от инвеститорите на статут на постоянно пребиваване не трябва да са значително по-ниски - такива каквито са във всички останали страни в ЕС.

Той посочи, че предложението на неговото ведомство е било размерът на инвестицията да е 600 хил. лв., но при обсъждането от депутатите той е повишен. Дали ще са толкова, по-малко или повече, е въпрос на решение на Народното събрание, допълни Добрев. По думите му има държави в Европа, където праговете са значително по-ниски, в Естония например са 68 000 евро.

 

Ние трябва да преценим при каква сума инвестиция сме склонни да дадем статут на постоянно пребиваване на тези инвеститори в страната, което не означава гражданство, заяви министърът. По думите му това означава те да имат възможност да посещават без излишни процедури България, за да "наглеждат" своите инвестиции.

 

"Нито бизнесмените от Германия, нито инвеститорите от Лондон най-вероятно се интересуват от българско постоянно пребиваване. Тях ги интересуват текстовете за допълнителните преференции по отношение на социалните осигуровки и това е нещо, по което има пълен консенсус", посочи Добрев, акцентирайки върху другите поправки във върнатия от президента закон.

 

Той обясни, че не е заминал за първата копка на проекта "Южен поток" в Русия, защото късно в четвъртък се е върнал от инвестиционен форум в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес