Добрев спял с оригиналните документи за "Белене", за да не изчезнат

Бойко Борисов не вярва на друг в министерството на икономиката

Добрев в последните дни многократно показа изненадващо появилите се документи от преписка между RWE и НЕК, сн. БГНЕС

В  министерството на икономиката нямам доверие на никого освен на министъра Делян Добрев. Министърът носи постоянно оригиналните документи за АЕЦ "Белене" като пощальон, прибира ги, спи с тях, защото изчезват. Това заяви в петък премиерът Бойко Борисов пред  бТВ.

Той обясни, че няма доверие на служителите в министерството, тъй като до него не са стигнали документи за АЕЦ ”Белене”, които потвърждават тези на управляващите за цената на проекта.

Борисов се яви в студиото с министрите Делян Добрев и Сергей Игнатов. Образователният министър беше доведен, за да опровергае с документи изказвания на Меглена Кунева за парите за образование в оперативните програми.  Делян Добрев така и не се включи в предаването, но изгледа на живо участието на премиера.

По повод меморандума от 2010 година, в който стойността на на централата е оценена на 6.3 милиарда евро, Борисов заяви, че ”целта на този меморандум е единствено да се изрази желанието на страните за взаимно изгодно сътрудничество в рамките на проекта”. ”Този меморандум не ражда никаква форма на отговорност”, посочи той.  За да прочете информация за меморандума, Борисов сложи очила, тъй като ”сутрин започнал малко да не вижда”.

”Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари, това е неговата цел. Има документи, които са документи, а не пожелания, и това са решенията на Министерския съвет”, каза Борисов.

Попитайте Румен Петков, Петко Сертов, ако са достатъчно честни, да кажат какви са били условията на Сергей Станишев да посети една страна, прикани премиерът, без да уточнява какво има предвид. "Ние, за разлика от тях, имаме партньори, имаме приятели. Никога не съм се поддал на натиск”, заяви Борисов.

Борисов съобщи още, че преди време Станишев е поискал среща с него и е отишъл у тях като потърсил ходатайство по “не е една и две теми“. С уговорката, че е “клюкарско“ и “не е почтено“ Борисов не назова темите, а само дискретно загатна, че “госпожа Йосифова сама си беше спечелила конкурсите. Аз винаги съм казвал, че съм имал високо мнение за нея. Така, че му казах. Тя сама може да си печели, не е нужно да се ходатайства“.

По темата за "мъртвите души" в избирателните списъци, Борисов коментира, че част от тези хора са в чужбина и освен това са включени и хората, които в последната година са получили българско гражданство. "И по времето на Станишев, и по времето на Меглена Кунева са били в списъците. Защо по времето на НДСВ не са го променили", коментира Борисов.

По повод нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган и реакциите на партията от последните дни Борисов заяви: "На тяхно място бих си мълчал на тази тема и бих оставил прокуратурата и разследващите органи да си свършат работата. Вярваха на прокуратурата, когато се самоуби секретарят на Доган по странен начин в сараите", продължи той. "Сто пъти осъдих този акт и казвам, че е недопустимо", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?