Добри новини за Гърция и Кипър от Еврогрупата

Добри новини за Гърция и Кипър от Еврогрупата

Финансовите министри от еврозоната (т.н Еврогрупа) одобриха късно в понеделник в Брюксел деблокирането на два транша от помощта за Гърция и отпускането на първия транш от спасителния пакет за Кипър. Гръцкият вестник "Катимерини" обобщава днес подробностите и първите коментари около тази информация.

Първият от двата транша за Гърция в размер на 4,2 млрд. евро ще бъде преведен до края на седмицата, след като Атина реализира някои "много малки подробности", както се изрази министърът на финансите Янис Стурнарас. Вторият транш от 3,3 млрд. евро за Гърция ще бъде отпуснат през юни, без да има предварителна нова оценка от "тройката" кредитори, но при три условия: първо, трябва да бъде гласуван законопроект за силно задлъжнелите домакинства, второ, да бъде гласуван законопроект за борба с корупцията и трето, напредък да отбележи либерализацията на енергийния пазар.

С тези траншове Гърция ще покрие плащания по ценни книжа с приключили падежи до 20 май и ще задоволи финансовите си нужди.

По-добре от всякога, почти хвалебствена бе атмосферата за Гърция на срещата на Еврогрупата в Брюксел, каза Стурнарас след заседанието на Еврогрупата.

Еврогрупата обаче призова Гърция да ускори либерализацията на пазара  на стоки и услуги, за да паднат цените и да има икономически растеж, страната да се пребори с данъчните длъжници и да финализира рекапитализацията на банковия си сектор.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дайселблум подчерта необходимостта от ускорено преструктуриране на държавния сектор и механизма за събиране на данъци, а също и за либерализация на "затворените професии".

По повод на доклада на Европейската комисия за напредъка на Гърция, предизвикал бурни коментари и оставил открита възможността за нови мерки за икономии през 2015-2016 г., нейният заместник-председател Оли Рен каза: "наистина предвиждаме, че бюджетната дупка е малко по-голяма за тези две години, отколкото очаквахме, но прогнозите за момента са несигурни и има сериозна вероятност бюджетните разчети на Гърция да се развият много по-добре. Рано е да се говори за нови мерки".

В доклада се допускаше, че е възможно от правителството в Атина да бъдат поискани допълнителни мерки за икономии на общо 8 милиарда евро, които щели да съставляват 1,8 на сто от БВП на страната през 2015 г. и 2,2 на сто от БВП през 2016 г..

Гръцкият финансов министър категорично изключи вероятността от допълнителни мерки за икономии, като заяви, че бюджетната дупка е известна и че тя ще бъде компенсирана от други икономии, а не от повишаване на данъци или орязване на заплати и пенсии.

Представители на Комисията окачествиха паниката, възникнала в гръцките медии относно тези мерки, като "неоснователна" и потвърдиха, че основното послание в доклада е било, че Гърция спазва задълженията си за намаляване на наднормено високия си бюджетен дефицит и работи ускорено по постигане на бюджетните цели.

На заседанието си вчера Еврогрупата одобри също така и отпускането на първия транш от спасителния пакет за Кипър. Той е в размер на 3 млрд. евро и ще бъде преведен на две части - първата в размер на 2 млрд. евро е била предоставена вчера, а втората - от един милиард евро, островната държава ще получи преди 30 юни.

И двата транша ще бъдат използвани за покриване на бюджетните нужди на кипърското правителство и за рефаниансиране на дълга. Финансовите министри от еврозоната изразиха задоволството си от факта, че кипърското правителство своевременно е изпълнило всички поети ангажименти за отпускането на първия транш.

Кипърски дипломати увериха, че страната няма да изпълнява особени изисквания между двата транша през май и юни и че тримесечните оценки на "тройката" за икономиката на острова ще започнат от август и ще приключат през 2016 г.

Заемите от Европейския стабилизационен механизъм ще помогнат, за да се запази икономическата стабилност в еврозоната и да се спечели време за Кипър, каза Клаус Реглинг, изпълнителният директор на този механизъм. Той добави, че това спечелено време ще даде възможност на Кипър да приложи необходимите реформи, за да може икономиката на страната да стъпи на здрави основи.

Решенията, взети от Еврогрупата на 25 март, предвиждат Кипър да получи финансова помощ от 10 млрд. евро. през следващите три години. Очаква се Европейският стаблилизационен механизъм да преведе на Кипър 9 млрд. евро, а останалият един милиард евро да бъде предоставен от Международния валтуен фонд (МВФ).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?