Добрич има нужда от 30.6 млн. лв. за щетите от наводнението

За укрепване на свлачищата над "Аспарухово" трябват 19 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Общо 30.629 млн. лв. са необходими за отстраняване щетите от наводнението на 20 юни в общините Добрич, Добричка и Балчик, съобщи областната администрация във вторник. На Варна пък ѝ трябват 19 млн. лв. за укрепване на свлачищата над квартал "Аспарухово", който същия ден бе пометен от кален порой, заяви кметът на града Иван Протних.

 

В същото време двете общини не получиха нито лев от раздадените миналата сряда от правителството пари за възстановителна помощ при бедствие. Кабинетът реши тогава да разпредели 28 млн. лв. между други кметства за покриване на щети от природни стихии и във фонда за бедствия реално остават около 15 млн. лв., които не могат да удовлетворят нуждите на Варна и Добрич.

 

Кметът на Добрич Детелина Николова обясни, че въпреки това продължават описът и оценката на щетите.

 

Най-големи са пораженията в Добрич, където щетите са оценени на 28.6 млн. лв. За другите две засегнати общини - Добричка и Балчик, необходимите средства за нормализиране на ситуацията са съответно 1.1 млн. лв. и 882 хил. лв., според справката на областния управител Недко Марчев. Данните вече са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за вземане на решение за подпомагане. Недко Марчев е оптимист, че правителството на Орешарски, което ще има още поне две заседания, преди да подаде оставка, ще отпусне пари на Варна и Добрич, защото от МС спешно настоявали да получат данните за пораженията.

 

Средствата са за разрушена и повредена инфраструктура, почистване, ремонт и корекции на речни корита, възстановяване на частни домове и имущество, разчистване на засегнати от наводнението райони.

 

Общо 738 заявления за щети в жилищни имоти са подадени в община Добрич.

 

Портних съобщи от своя страна, че Варна е внесла в комисията по бедствията искане за 3.6 млн. лева за аварийно – възстановителни работи, които са остойностени към момента. Допълнително е подадена справка и за необходимите средства по отношение на възстановителни работи по инфраструктура, укрепване на новообразувалите се свлачища, както и по изграждането на двата охранителни канала - източен и западен, по улиците "Моряшка” и "Горна студена” в квартала, допълни кметът, цитиран от агенция "Фокус". Това са проекти, правени през 80-те години и последно са актуализирани през 2006 година, с които е кандидатствано, но до момента не са намерили финансиране.

 

"Тези мерки са абсолютно необходими в авариен порядък за гарантиране избягването на тези тежки последици, които видяхме при споходилото ни бедствие. Общата стойност на тези дейности е около 19 млн. лева. Тези остойностявания са направени индикативно на база идейни проекти в по-голямата си част. Когато бъдат разработени, а вече техническите проекти са възложени, на практика ще може да се прецизират стойностите”, допълни кметът Иван Портних. Той изрази увереност, че Междуведомствената комисия ще се събере максимално бързо, за да може тези неотложни аварийни дейности да бъдат осъществени в максимално кратък порядък.

 

Междувременно е започнало изплащането на еднократни помощи за пострадалите от наводнението в квартал "Аспарухово“. 405 домакинства ще получат по 300 лева. Парите бяха гласувани от Общинския съвет на извънредна сесия след бедствието.

 

Около 1000 души са реално евакуираните от домовете си в квартала. В момента се извършват конструктивни експертизи на всяка една от пострадалите сгради. Вече бяха съборени около 70 къщи и 30 търговски обекта. Близо 90 % от тях са били незаконни.

 

До края на седмицата ще бъде отменено бедственото положение в "Аспарухово“, заяви областният управител на Варна Иван Великов.

Споделяне

Още по темата

Още от България