За справяне с последиците от пороите

Добрич търси техника и доброволци, щетите във Велико Търново са за 20 млн. лв.

В Добрич все още има нужда от техника и доброволци за разчистването от калта и тинята след наводненията. Водата в града все още е негодна за пиене и готвене.

 

От общината казаха, че трябва да бъдат осигурени два челни товарача, тип "Bobcat", за да бъдат изчистени натрупаните след пороя наноси.

 

"Нека всички, които желаят да помогнат с доброволен труд, да дойдат пред хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", апелират от общината. Там координатор от почистващата фирма "А.С.А. България" ще ги насочи към местата, където се работи.

 

В града продължава да се извършва дезинфекция на домове, мази, дворове, информират от кметската управа.

 

Хората в града продължавата да твърдят, че наводненията в част от града са станали заради прелелите околни микроязовири. Концесионерът на язовира в Плачи дол Иво Пенчев отхвърля обвиненията, макар че жители на града продължават за намират риба в локвите.

 

В залетите от пороя фирми чакат оценката на застрахователите. Над 200 са подадените заявления от земеделски производители в Добричко.

 

Жътвата ще е тежка, ще има допълнителни разходи. На практика около 80% от полето е налягало, обясняват земеделци. На места има плахи опити за жътва на ечемик. Кога ще започне жътвата на пшеницата зависи от времето.

 

Същевременно стана ясно, че наводненията в другата засегната сериозно община - Велико Търново - са нанесли щети за над 20 милиона лева. Кметът Даниел Панов е поискал от правителството да отпусне между 3 и 4 милиона лева за неотложни аварийни работи, включително за спешно почистване на речните корита. Само пораженията върху жилищните сгради във Велико Търново, Килифарево и Дебелец ще надхвърлят 1.2 милиона лева.

 

Нито една от четирите производствени фирми в Килифарево не работи, след като триметрова приливна вълна от река Белица заля в четвъртък промишлената зона на малкия град. Пороят събори стени, счупи прозорци и заля с вода и тиня машините в завода "Белица".

 

Производствената база на машиностроителното предприятие не е застрахована. Според управителя Татяна Бахчеванова щетите ще надхвърлят 3 милиона лева. В периода на почистването персоналът може да остане без заплати заради неизпълнените поръчки и несъбрани вземания. Над 60 души в четирите предприятия в Килифарево чистят тинята от цеховете и не са сигурни кога отново ще тръгне производството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?