"Доброволният" войник идва за изборите

Красимир Каракачанов

След 3 години управление коалицията е учудващо стабилна, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Искаме да ускорим някои теми като интеграцията на циганското население в България, вижте какво става в САЩ. На последния Коалиционен съвет се разбрахме, че този законопроект за доброволната военна служба ще влезе в МС и ще бъде гласуван, тъй като той е част от нашата управленска програма. Към момента правителството е стабилно и надеждите на опозицията, че ще се самовзриви, няма да са осъществят", каза военният министър пред БНТ.

Основни приоритети на ВМРО са  концепцията им за интеграция на ромите и т.нар. доброволна казарма. Първоначално партията обеща да върне наборната казарма, но ГЕРБ не се съгласи и за това Каракачанов премина към варианта с доброволната служба.

Вече три години той периодично обявява въвеждането ѝ, но засега малко е направено по въпроса.  Сега явно ВМРО ще се опита да реализира тази идея преди изборите, за да обяви изпълнено обещанието си.

По-рано Каракачанов мотивира необходимостта ѝ с това, че сегашните младежи от 18 до 30 години биха били "пушечно месо", ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.

Засега е известно, че се планира доброволната служба да има три варианта – за три, шест и девет месеца.

Преминалите това обучение ще могат след това веднага да влязат в професионалната армия.

По думите му решението на проблема с липсата на желаещи да бъдат войници е само едно – връщането на задължителната казарма.

На този фон професионалната армия е в невероятен кадрови колапс. Най-малко 5000 места са незаети и то според официалните данни. На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.

Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаля из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.

Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници. С подобни темпове обаче кадровата криза няма как да се реши поне още няколко десетилетия.

Въпреки че няма достатъчно кандидати за професионални войници, Каракачанов е на мнение, че ще има достатъчно доброволци.

Официални финансови разчети липсват, на според ВМРО издръжката на един "доброволец" щяла да е една трета от тази на един професионален войник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?