Доброволци снимат документални филми за българската наука

Документален филм за обучението на български научни и инженерни кадри в атомната електроцентрала в Дубна планират да заснемат млади учени през 2014-а година. Екипът на списание "Българска наука" ще направи серия репортажи за работата на научните институции в България, за да популяризира дейността им.

В България се случват много неща, но малко от тях достигат до хората, обясниха главните редактори на изданието братята Петър и Росен Теодосиеви в сряда.

По думите им, в Дубна, където се намира първата атомна електроцентрала в бившия СССР, се е обучавал целият екип, създал АЕЦ "Козлодуй" у нас. Екипът на "Българска наука" планира във филма да разкаже тази история, както и да покаже българското участие в Дубна и сега.

В рамките на проекта "Българска наука в действие" ще бъдат популяризирани дейности, проекти и отделни български учени, работещи върху важни научни проблеми. Финансирането на проекта е предимно от дарения, а Петър и Росен Теодосиеви вършат цялата работа почти изцяло сами.

Статиите, придружени от снимков и видео материал, ще се публикуват в електронното списание "Българска наука". Най-добрите от тях ще бъдат събрани в електронен сборник, който ще може да се тегли безплатно.

През 2014 година авторите на "Българска наука" обмислят да създадат и едноименно електронно списание за деца, както и да инициират създаването на първата българска енциклопедия от 1989-а насам.

Оказа се, че у нас не е издавана енциклопедия на български авторски колектив от края на социализма, излизат само преводни издания, обясниха редакторите.

През 2013 година беше издадена и младежка версия на сп. "Българска наука", посветена на 100-годишнината от Балканската война. Списанието се разпространява и в домове за сираци и други социални институции, където достъпът на децата до информация и литература е затруднен. В броя са включени и статии по медицина, световна история, космически науки и хуманитаристика.

Екипът на "Българска наука" подготвя и новия си проект "Прочети ми", продължение на "Почети ми" - благотворителна инициатива в сферата на неформалното образование, която цели да разшири и обогати знанията на младежи с намалено зрение и други техни връстници в неравностойно положение, като предоставя безплатна база данни от звукозаписи на учебни материали по история, физика и астрономия, биология и др., както и художествена литература.

Статиите са записани от доброволци от различни възрасти и са специално адаптирани за младежи от 16 до 18 г. Част от доброволците от миналия път ще вземат участие и в продължението на проекта, а най-интересните и най-високо оценените материали ще бъдат отпечатани в два броя на сп. "Българска наука", посветени на проекта, обясниха братя Теодосиеви.

Споделяне

Още от България