Доброволци в Лондон доставят безплатно храна на медицинските сестри

Доброволци в Лондон доставят безплатно храна на медицинските сестри

Докато броят на смъртните случаи от Ковид-19 във Великобритания нараства, група от лондонски доброволци създадоха кетъринг услуга, за да предоставят безплатна храна на намиращите се под огромно напрежение медицински сестри в голяма държавна болница, която се бори с пандемията, предава Ройтерс.

Групата, наречена "Критикъл Ен Ейч Ес" (Critical NHS - National Health Service) набира храна от местни компании и я доставя три пъти дневно на медицинските сестри и друг персонал, работещ на първа линия в болница "Сейнт Джордж" в Южен Лондон.

Много британци гледат с почитание на Националната служба за здравеопазване и безплатните грижи, които тя предоставя. Британският премиер Борис Джонсън предупреди в неделя, че тя може да бъде претоварена от епидемията от коронавиурса само след две седмици.

Доброволческата група бе създадена миналата седмица от Нийл Барет и съпругата му Янеке Димел, които отговориха на призив на старша сестра от болница "Сейнт Джордж", да доставят кутия бисквити или някаква лека закуска за персонала.

"Първата ни доставка бе от 20 пици", каза Барет и добави: "На медицинските сестри много им харесаха и бяха толкова благодарни. И след това доставките започнаха да се разрастват".

Към Барет и Димел, които притежават компания за голф пътувания, скоро се присъединиха двама треньори на непълно работно време от местния ръгби клуб "Батърсий Айрънсайдс". Други местни жители предложиха да развозват храна, да даряват и да поддържат акаунт в Туитър.

Създаденият в ПейПал акаунт за групово даряване събра 22 000 паунда (25 500 долара) само за четири дни.

Барет каза, че много медицински сестри са прекалено заети, за да си купуват храна или са установили, че обичайните места, където се хранят са затворени.

Същевременно местни пъбове и ресторанти даряват храна или я продават евтино. Доброволците от "Критикъл Ен Ейч Ес" доставят храната в реанимацията на болницата, където тя се разпределя между сестрите, екипите на линейките, портиерите и друг персонал.

Чрез набиране на храната от мести производители, според него групата се надява да помогне на най-засегнатите малки компании да продължат да работят.

"Част от етиката е да купуваме от местни фирми", каза Барет и добави: "Така можем да ги подкрепяме и да подкрепяме едновременно медицинските сестри".

"Подкрепата е повече от невероятна", написа в благодарствен имейл до общността Антия Алън, старша сестра в болница "Сейнт Джордж", която отправи първоначалния призив за подкрепа.

"Критикъл Ен Ейч Ес" отделя също пари, за да плати хотела на сестрите, които не могат да се върнат у дома между смените, и каза, че е получила запитвания да разшири услугите си и в друга лондонска болница.

Споделяне

Още от Европа