Догадки за турско разследване срещу "императора на контрабандните цигари" Пеевски

"Булгарбатак" заплаши със съд заради твърденията, Анкара не казва причините за забраната за влизане

Догадки за турско разследване срещу "императора на контрабандните цигари" Пеевски

Липсата на официална информация от Анкара за наложена забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски засили догадките и спекулациите за причините, довели до тази мярка и последствията от нея.

За въведената забрана съобщиха в четвъртък турски медии, а турският посланик в София първоначално потвърди информацията, а след това заяви, че нито потвърждава, нито отрича.

Близки до турския президент Ердоган турски издания, които обявиха новината, посочват като мотив проруската позиция на Доган по случая със сваления от Анкара руски самолет, довела до отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост на ДПС. За Пеевски се казва, че е "проруски олигарх", чийто "пипала" стигат до Турция и "може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Така освен чисто политическите мотиви, свързани с проруската политика на Доган, се появи нова сюжетна линия, сочеща към по-сериозни проблеми около бизнеса на Пеевски и Доган, който с голяма вероятност вече се разглежда под лупа от турските служби.

Предположение за уличаваща информация на партньорските служби

Уличаваща информация на партньорските служби за Ахмед Доган и Делян Пеевски може да се окажат причината за забраната двамата да посещават Турция, предположи бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов, който напусна партията заедно с Местан.

Има и други политици, които имат не само антитурски настроения и изказвания, а и доста предложения, които засягат Турция, но до този момент не сме видели Анкара да ограничава някой български политик, коментира Хафъзов пред репортери в кулоарите на парламента.

"Не съм специалист по външна политика и не мога да кажа дали има сериозни причини и поводи Турция да постъпи по този начин. Трябва да разполагам с информация, с която не разполагам. Възможно е партньорските служби да имат информация повече от тази, която ние притежаваме, или ако някой в България притежава, но прикрива", допълни той.

Според публикации в турската преса, сред най-популярните марки контрабандни цигари в страната са тези, произвеждани от "Булгартабак“, чийто съсобственик е Делян Пеевски. По данни на турския в. "Милиет", цитиран миналия септември от сайта "Биволъ", марки на "Булгартабак" са най-срещните контрабандни цигари в Турция. "Капитал“ цитира данни на Турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност, според които около 50% от контрабандните цигари са марки на "Булгартабак“. Този дял от пазара се оценявал на половин милиард евро годишно. Турция свързва финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната.

"Булгартабак" заплаши със съд заради твърденията

От "Булгартабак Холдинг“ заявиха, че подобни твърдения са опит за дискредитиране на името на компанията и създаване на негативно обществено настроение срещу нея.

"Ние стриктно спазваме законодателството, не само в България, а и навсякъде в чужбина, където осъществяваме търговска дейност... Булгартабак декларира, че не осъществява експортни сделки с фирми от Турция и не продава наши цигари на този пазар. Компанията е изключително добре позиционирана в Близкия Изток на пазари в Дубай, Иран и Ирак, Далечния Изток, Африка, Адриатика. Това може да се потвърди и от Агенция “Митници”, където са посочени  страните, за които извършваме експорт на наши марки цигари", посочва се в изявление на компанията, където Пеевски официално държи 5 процента, но се твърди, че той реално я контролира .

От "Булгартабак Холдинг" се заканиха да заведат съдебни искове срещу всички физически и юридически лица, които злоупотребяват с доброто име на дружеството.

Свързвам този акт и с двукратното посещение на главния прокурор Цацаров в Анкара

За първи път на такова ниво държава от НАТО обявява хора за персона нон грата, коментира бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай в петък пред БНР каза Октай и допълни, че очаква развитие около тази ситуация.

Свързвам този акт и с двукратното посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Анкара, за които посещения не получихме информация, отбеляза Октай и прогнозира дълбоко сътресение в полето на ДПС.

През септември м.г. Сотир Цацаров имаше среща лично с турския президент Реджеп Ердоган, на която е присъствал и турският главен прокурор Мехмет Акарджа. В официалното съобщение на ВКП бе казано, че "сред обсъжданите теми е била и ситуацията в двете съседни държави и мерките, които всяка от тях предприема, във връзка с бежанския поток".

Според Октай това е последната употреба на Ахмед Доган от нашето задкулисие. Приравняването на Доган с Пеевски е тежък удар срещу самия Доган, коментира бившият заместник-председател на ДПС.

Той поясни, че ако мярката е наложена само срещу Доган, това би могло да е чисто политически акт и знак към българските турци зад кого политически застава Турция – зад Доган или зад Местан.

Това е много силен удар срещу ДПС и модела "Доган", заяви Осман Октай. Той припомни тезата си, че България е станала територия на провокиране на напрежение между Москва и Анкара, между двама диктатори – Путин и Ердоган.

Бойко, кажи си

Близкият до Местан депутат Хюсеин Хафъзов освен това призова премиера Бойко Борисов да потвърди кои турски държавници са му се обаждали покрай труса в ДПС с изгонването на Лютви Местан през декември и да изясни дали е имало натиск върху него да подкрепи Местан.

Ако му е звънял турският премиер, нека отново да каже с точност какво е искано или какво му е казано в този телефонен разговор, защото ми се струва, че ще стане сериозен дипломатически скандал, ако си позволи още веднъж да говори неистини, коментира Хафъзов.

Според него изнесената от премиера Борисов информация не била напълно достоверна. На въпроса дали лично общува с турския посланик, Хафъзов отговори: "Не. Имам информация, че разговорът, който е проведен между българския и турския премиер, не е в този контекст, който беше изнесен".

Самият Борисов заяви на 4 януари, премиерът и президентът на Турция са оказали сериозен натиск върху него в нощта срещу 23 декември, за да се намеси в конфликта между Доган и Местан с цел Местан да запази поста си. Обажданията започнали след 23 часа на 22 декември, като последното било в 1 ч. през нощта, но Борисов не приел повикването от турския си колега Ахмет Давутоглу. До момента Анкара не е реагирала официално на твърденията на Борисов.

София не е официално информирана

ДПС поиска спешно да бъде изслушан в парламента министърът на външните работи по случая със забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Вместо Даниел Митов обаче дойде неговият заместник Валентин Порязов.

Българското външно министерство не разполага с официална информация за наложената от Турция забрана, каза зам.-министърът.

"Не можем да направим никакъв друг коментар, освен да ви информираме с каква информация разполагаме. Няма никакво съобщение на официална турска институция за подобно взето решение", заяви Порязов и увери, че МВнР е отправило такова запитване до Анкара.

"В създалата се ситуация и поради големия обществен интерес по темата, бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище - има ли такова решение, или няма", допълни той.

Порязов обаче уточни, че турската държава не е длъжна да ни информира, ако български гражданин има забрана да я посещава, и остава нейно право да реши дали ще го направи и след запитването.

По-късно от Външно министерство съобщиха, че нито една турска институция няма да прави официални изявления по въпроса със забраната.

Зам.-министър Валентин Порязов е провел поредица от разговори с турския посланик Сюлейман Гьокче, включително и в петък, като във всички тези случаи дипломатът е уверил, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема и няма да го направи. 

Посланикът нито е потвърдил, нито е отрекъл, че подобно решение е било взето и не е пожелал да коментира написаното в турските медии.

От Външно министерство обаче са обърнали внимание на турския посланик, че "в тази позиция са налице известни противоречия, които произтичат от първоначални съобщения на турското посолство до български медии".

"Независимо от това, приемаме правото на турската държава, в съответствие с вътрешното ѝ законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер. В същото време, според нашата страна, приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес", посочват от МВнР.

Черният печат от Турция за Доган и Пеевски съвпадна с учредяването на ДОСТ


Новината за наложената забрана на Доган и Пеевски да влизат в Турция дойде в момента, в който Лютви Местан обяви, че учредява нова партия ДОСТ (приятел – в превод от турски). По този начин Анкара показа недвусмислено на българските турци кой е нейният човек в България. Към момента ДПС се консолидира около Доган и посоченото от него тричленно ръководство и прогнозите са, че електоратът на партията, зависим изключително от нейното ръководство, разпределящо "порциите в държавата" (самопризнание на Доган от 2009 г.-бел.ред.), няма да се разцепи.

В същото време контролираните от Пеевски медии възвестиха, че наложената забрана на Доган и Пеевски от страна на Турция показва, че те защитават българските национални интереси и "Доган е новият Левски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?