Доган: Ако падне Герджиков, трудно ще спасим кабинета

Ако падне Герджиков, трудно ще спасим правителството, прогнозира лидерът на ДПС Ахмед Доган в кулоарите на парламента, докато в пленарната зала течеше дебата за оставката на председателя на Народното събрание. Според лидера на ДПС, оставането на Герджиков на поста засилва шансовете да се намери "спасителен пояс" от други политически сили за кабинета на Сакскобургготски.

Доган призна, че управляващите сондират възможност за подкрепа главно от Новото време, защото другите политически сили вече са циментирани малко или много заради общата полза от дестабилизация на управляващите месеци преди изборите. Той потвърди още и че един от параметрите на сондажите е възможна оставка на вицепремиера Лидия Шулева.

Не към мен трябва да задавате този въпрос, обаче отговори Доган на питането защо управляващата коалиция не направи изпреварващ ход, обявявайки промени в правителството. Единственият му отговор на питането дали се обсъждат промени в правителството, бе "Надявам се".

Самият министър-председател, от когото всички очакват крайното решение, не даде ясен сигнал какво възнамерява да прави. Разговорите за промени в правителството той определи като една от многото възможни хипотези, които се проверяват, преглеждат, обсъждат. "Вие познавате стила ми", каза Симеон.

Премиерът потвърди, че заместничката му Лидия Шулева не е подавала оставка, а на въпроса няма ли да ѝ поиска оставката, отговорът бе: "Това е ваше заключение".

Ахмед Доган определи Огнян Герджиков като жертва на политиката, жертва на гафа, допуснат от парламентарната група на НДСВ. Той го определи като един от двамата най-добри председатели на българския парламент през последните 15 години, но не спомена кой е другият. Според Доган, в сегашния парламент трудно може да се намери по-достоен от Герджиков депутат да заеме неговото място.

Лидерът на ДПС използва като мотив за спасяването на Герджиков и предстоящото подписване на договора на България с ЕС на 25 април. По думите му, в този контекст нормалните на пръв поглед действия на опозицията вече засягат националната сигурност на България. "Дали на 25 април ще има легитимен политически субект в лицето на правителството и парламента, при подписването на договора - това вече репликира на ниво национална сигурност и национална стабилност", заяви Доган.

Споделяне

Още от България