Доган дал картбланш за "демонтаж" на "патриотите" от властта

"Преформатирането на властта е неизбежно, дали чрез предсрочни избори или по друг начин, то е задължително"

ДПС започва действия за демонтаж на управляващата коалиция с националистическите партии, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ след заседание, в което е участвал почетният председател Ахмед Доган. Следващата седмица ДПС ще проведат разговори с парламентарната група на БСП за искания от левицата вот на недоверие на правителството. Мишена на атаките на социалистите е партия ГЕРБ, докато целта на ДПС е да отстранят "Обединени патриоти" от управлението, което означава, че ГЕРБ трябва да разчитат на ДПС, ако искат да останат на власт.

Преформатирането на властта е неизбежно, дали чрез предсрочни избори или по друг начин, то е задължително, каза още Карадайъ след заседанието на Централния съвет на ДПС.
За нас не стои въпросът за сближаване с кой да е, ситуацията в страната е тревожна и трябва да преодолеем този проблем, за да вървим напред като държава, коментира той. По думите му европредседателството не може да е алиби за коя да е власт, още по-малко за власт с участието на националисти.

Централното оперативно бюро на движението е издало командата "всички срещу национализма" и за целта ДПС ще използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството, каза на пресконференция в почивката на заседанието Мустафа Карадайъ.

"Участието на националистите във властта е шамар върху демократичното лице на България, минира европейското бъдеще и е заплаха за стабилността на страната. Езикът на омразата, омразата в действие и агресията са на власт", заяви той.

По думите му ГЕРБ подражава на националистите. "Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но тяхната политика и поведение загробват държавата", посочи той. Според него демокрацията и стабилността в страната са под заплаха и това изисква спешни действия. Време е за решителни действия за изваждането на националистите и на всички, които са с тях, от властта, подчерта Карадайъ.

Кметове, общински съветници, депутати, членове и евродепутати на партията имат зелена светлина да работят за тази цел, добави Карадайъ.

Той обаче не потвърди, че ДПС ще подкрепи предложението на БСП за вот на недоверие. Това ще стане ясно след разговорите между парламентарните групи.

За внасяне на вот на недоверие са нужни 48 подписа, а народните представители на социалистическата партия са 80, тъй че не е необходима подкрепата на "Воля". За сваляне на правителството обаче са нужни гласовете на 121 от 240 депутати, а ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат мнозинство от 122-ма народни представители.

На въпрос дали искат оставка или преформатиране на кабинета в сегашния му мандат, Карадайъ каза: "Преформатирането е неизбежно. Дали с предсрочни избори, или не, то е задължително".

"Председателството не може да бъде алиби за коя да е власт, още повече власт с участието на националисти", допълни председателят на ДПС.

В отговор на репортерски въпроси Мустафа Карадайъ разясни, че в четвъртък се е провело заседание на председателския съвет на ДПС, в което е участвал и Ахмед Доган. То е продължило повече от четири часа и половина и в него са участвали и областните ръководители и ръководството на партията.

Попитан за здравословното състояние на Доган и за евентуалното му завръщане в политиката Карадайъ отговори: "Колеги, аз мисля, че през есента можем всички понякога да се разболяваме. Има различни вируси. Колкото до завръщането на г-н Доган в оперативната политика, мисля, че той неведнъж е заявявал позицията си".

Още по темата
Още от България