Доган доволен от вота, поздрави "туристите" от Македония

Доган доволен от вота, поздрави "туристите" от Македония

Ние сме доволни от този вот, би било много грозно да не бъдем доволни. Дали ще бъдем втора или трета политическа сила – за нас е важно да растем устойчиво във времето, защото понякога революционният растеж създава проблеми от гледна точка на политическия ресурс и експертния капацитет. Това каза в изявлението си пред медиите в нощта след изборите лидерът на ДПС и „малък” коалиционен партньор в управлението Ахмед Доган.

Тези избори са доста по-различни от предишните. В тези избори има нещо друго – прагматичният елемент, полезността, която избирателят може да получи от кметовете или съветниците, каза той.

Той бе уверен, че не може да става дума за предсрочни парламентарни избори въпреки намека за такива от ГЕРБ. ”Тройната коалиция има ясна визия да изкара мандата си. Много лесно може да се внуши в някои райони на страната, че тройната коалиция не е стабилна. Очакванията ми бяха ГЕРБ да има много повече от 50% мащабно присъствие. Това не се случи, ако направим обективен анализ на вота, ще видим, че няма растеж в сравнение с предишните избори, отбеляза Ахмед Доган.

В същото време обаче той смята,че ГЕРБ може да се счете за реална политическа сила.

Доган отчете, че „има първа, много сериозна крачка за възраждане на десния политически субект”, чийто образ е Мартин Заимов. „Това е много голям успех - само за 20-ина дни да стигнеш 20%. Това означава също, че „синя София” не е загубила инстинкта си към дясното пространство, а различни обстоятелства са попречили софиянеца да има волеизявление в дясното пространство”, посочи той.

Според Доган софийската организация на ДПС е „направила сериозна крачка напред” и той мисли, че „ще има добри последствия”, подкрепяйки Антония Първанова от НДСВ. „Тя е един изграден политик в либералното политическо пространство и е естествено да бъде подкрепена от ДПС като либерален кандидат”, уточни той.

Ахмед Доган смята,че учителската стачка е повлияла най-негативно на представянето на левицата в изборите. "За някои политически сили и явяването им на местните избори имаше негативен рефлекс, но в каква степен, трудно може да се каже. Във всички случаи това беше върху левицата, колегите осъзнаваха много добре това. Поздравявам ги, че успяха да решат въпроса с учителската стачка", заяви коалиционният партньор на БСП.  ”Аз винаги съм бил респектиран от учителската гилдия, но визията за развитие трябва да се постави в рамките за развитие на България за следващите 30 години, а такава още няма, допълни лидерът на ДПС във връзка с учителската стачка. Той даде да се разбере, че няма да се извинява на преподавателите, за думите му по техен адрес от преди дини. Тогава Доган коментира, че повече от 90 процента от тях „не стават”.   

Най-стабилната партия в следващите 50 години

Фактът, че 2800 македонци са преминали границата, за да гласуват – аз ги поздравявам, заяви Доган.  „Понеже не обръщаме внимание на предизборната политическа борба, защо пренасяме собствената си схема върху тяхната ориентация, върху тяхното чувство за патриотизъм, върху техните оценки и т.н. и т.н., продължи той. 

И още: „Във всяка друга страна се създават условия за гласуването. Можем да бъдем и съинициатор за организирането на  референдум, но да не се получи същата нежелана картина. Ако искаме да ограничим по някакъв начин на етно-социалния вот в някои групички. Колеги, вземете картата, вижте какво представлява този етносоциален вот. Тогава ДПС да не се окаже най-стабилната партия за следващите 50 години. Говоря сериозно.”

Доган препоръча при предлагането на подобни идеи много добре да се познава структурата на населението, съставът му и географските му параметри, защото „това е част от професионалната политика”.

До евроизборите аз може би имах някакво притеснение за т.нар. изборен туризъм, но от гледна точка на законодателя, на нормативната база – тези хора имат право да гласуват. Мога да ви уверя, че те не бяха организирани да посетят определен регион, добави още по темата с „изборния туризъм” лидерът на ДПС.

Споделяне

Още от България