Доган и Ковачки си поделят 52 млн. лв. от студения резерв

С минималните 1.7 млн. лв. се урежда и държавната ТЕЦ до края на юли 2020 г.

Доган и Ковачки си поделят 52 млн. лв. от студения резерв

Три въглищни централи, свързвани с енергийния бос Христо Ковачки, и обявената за газифицирана ТЕЦ "Варна" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган си разделят почти по равно 52 млн. лв. от разходите на държавния "Електроенергиен системен оператор" за поддържане на студен резерв в периода от 1 август 2019 г. до края на юли 2020 г. Това сочат резултатите от проведените от ЕСО търгове за закупуване на разполагаемост на мощности за задействане при нужда на системата.

Търговете са проведени в три лота и са спечелени от обичайните играчи – ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" на близки до Ковачки фирми, ТЕЦ "Варна", която от миналата година се урежда с лъвския пай от студения резерв, и когенерацията на "Биовет" на Кирил Домусчиев, която обаче ще спечели най-малко от търговете. Този път в тях е участвала и държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която ще вземе едва 1.757 млн. лв.

Като единица мощност електроцентралата на Доган печели най-голямата част от общо над 55.2 млн. лв. за студения резерв. През следващите 12 месеца тя ще получи 26.477 млн. лв. за да е на стендбай режим. На трите дружества на Ковачки обаче общо ще бъдат платени 25.471 млн. лв., най-голямата сума от които – 11.994 млн. лв., е за ТЕЦ "Бобов дол". По малко над  6.7 влн. лв. ще вземат ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе.  Когенерацията на Домусчиев печели договори за 1.543 млн. лв.

Това са средствата, които със сигурност тези централи ще получат от ЕСО, независимо дали им се наложи да активират мощностите им. Ако се наложи и доставят резервираната енергия, те получават допълнителни пари. Как се формират съответните суми за реално произведения ток от студения резерв, каква е тарифата за МВтч и дали се плаща от ЕСО или от поръчителя на електроенергията, е пълна тайна. Като конфиденциална информация се представят от ЕСО  и данните колко пъти и кои производители са задействали при нужда своите мощности, както и колко пъти и кои не са успели да спазят този свой ангажимент. Преди дни обаче Върховният административен съд постанови, че държавният оператор е длъжен да дава информация по Закона за обществена информация, след като организацията "За Земята" го осъди да каже с колко е глобил централите на Ковачки, когато приз януари 2017 г. не успяха да активират студения си резерв и се наложи да бъде ограничен износът на ток, за да се гарантират доставките на вътрешния пазар 

Сега собственикът на електроенергийната преносна мрежа реално разпредели порциите от студения резерв за следващите 12 месеца, което е ясен знак, че не се очертават дългоочакваните реформи при подсигуряването на мощностите в системата чрез договорите за разпределяне на капацитети, които са признат и прилаган в европейските държави механизъм за държавна помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?