Доган и Пеевски със забрана да влизат в Турция

Почетният лидер на ДПС бил "съветски агент", а "проруският олигарх Пеевски" може да се окаже "в основата на контрабандата на български цигари в Турция"

Турция предприе безпрецедентен ход, налагайки забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Мотивът е заетата от тях проруска позиция по повод сваления от Анкара руски самолет и заради това, че "проруският олигарх Пеевски" може да се окаже "в основата на контрабандата на български цигари в Турция". Новината бе съобщена в четвъртък от турски медии и потвърдена от турското посолство в София, което обаче отказа каквито и да е разяснения.

Засега няма информация дали българските власти по някакъв начин ще протестират въведената забрана. Ходът на Анкара е до голяма степен символичен, тъй като в последните години не е известно почетният председател на ДПС да пътува където и да е, дори на предизборни обиколки в България. Пеевски, окачествен като "император на нелегалните цигари" и близък до руски олигарси, също не е известно да е планирал посещение в Турция.

Въпреки това предприетата от Анкара стъпка е сериозно предупреждение към българските власти – не само по отношение на баланса в отношенията с Русия, но и за споменатата контрабанда на цигари. Както е известно, Пеевски преди време се освети като миноритарен акционер в "Булгартабак", но според запознати той на практика контролира холдинга.

Съобщението на турското посолство в София

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", се посочва в официалното съобщение на посолството.

Какво съобщават турските медии

Водещият турски вестник "Сабах", позовайки се на в. "Стар" (част от медийна група, притежаваща едноименна телевизия), посочва, че Турция е забранила на Доган и Пеевски да влизат в страната заради заетата от тях проруска позиция след като Анкара свали руския изтребител, навлязъл във въздушното ѝ пространство през декември м.г.

Изданията, който са близки до турския президент Ердоган, припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски като айсберг на корупцията и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси Пеевски".

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът на партията на българските турци ДПС Ахмед Доган отново се показа като съветски агент", започва статията, която след това пояснява: "Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски."

Припомня се, че Лютви Местан бе отстранен от лидерския пост в ДПС заради декларацията, която произнесе от парламента, която според турските издания е била в "подкрепа за Турция".

"На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива."

"Стар" допълва как медиите на Пеевски - депутат от партия, която твърди, че подкрепя правата и свободите на турците в страната - са подели масирана антитурска кампания, "а турските дипломатически представителства в България бяха посочени като мишена."

Турският вестник припомня публикацията на "Шпигел" отпреди 10 дни "Пеевски - айсбергът на корупцията". След което отбелязва: "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Вестникът припомня още, че още през 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност.

МВнР се въздържа от официална реакция, както и ДПС

Българското Министерство на външните работи засега няма официална реакция за решението на Турция. "Турската държава е суверенна и няма дипломатическа практика, по силата на която две страни да се уведомяват за подобни решения предварително. Работим по случая и ще имаме активна дипломатическа комуникация. МВнР спазва всички правила и дипломатически изисквания, като това се отнася за всички български граждани", заяви пред Mediapool говорителят на Външни министерство Бетина Жотева.

От официална реакция се въздържа и ДПС, чийто съпредседател Четин Казак заяви, че научили за случилото се от медиите и очакват да видят "официален акт на компетентен орган". Той допълни, че в ДПС нямат подозрение какви биха могли да бъдат причините за наложената забрана, нито пък знаят дали Доган или Пеевски са възнамерявали да пътуват в Турция.

Пеевски: Нищо няма да ме откаже да защитавам докрай националните интереси

Ако е налице забрана за пътуване до Турция, това показва, че позицията на Ахмед Доган е била правилна и е постигнала целта си - защита на българските интереси, заяви Пеевски в декларация. Той посочва, че изцяло подкрепя Доган и "нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланника на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси" (правописът от декларацията на Пеевски е запазен -бел.ред).

Продължение на конфликта в ДПС с други средства?

Безпрецедентният ход на турското правителство може да се разглежда като продължение на конфликта в ДПС преди Коледа. Тогава Доган държа реч пред "елита на ДПС" в Боянските сараи, заявявайки, че прочетената от лидера на партията Лютви Местан декларация от името на парламентарната група в подкрепа на Турция по повод свалянето на руския самолет е "гаф". След това Местан бе свален от всички постове и изключен от ДПС. Междувременно той получи убежище в турското посолство в София, тъй като, според обясненията му впоследствие, се опасявал за сигурността си поради свалената му охрана от НСО  в момента, в който Доган чрез посредник (Местан не отрече, че това е бил Пеевски) му е поставил ултиматум да се оттегли до края на деня.

Съмненията за опит за намеса на Анкара във вътрешнополитическите дела на България се потвърдиха, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че президентът и министър-председателят на Турция му се обаждали по телефона посред нощ да заеме страната на Местан срещу Доган.

Българското Външно министерство връчи протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче и го призова да "преодолее създадените в нашето общество впечатления, че той се намесва във вътрешните работи на България и създадените възприятия, че не се държи по нормите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения."

"Настъпих руска мина", заяви Местан след отстраняването му от ДПС . Тази седмица той съобщи, че ще учредява нова политическа партия ДОСТ (приятел – в превод от турски) заедно с още петима депутати, които заедно с него напуснаха парламентарната група на ДПС.

Ердоган най-вероятно ще подкрепи партията на Местан, според изселници в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган най-вероятно открито ще подкрепи Местан и новата му партия ДОСТ, прогнозира председателят на Дружеството за подпомагане на българските изселници в Истанбул Неджиати Барлас в четвъртък пред Дарик. Според неговите изчисления 14 организации на изселници в съседната страна застават зад Ахмед Доган, но немалко избират и страната на Местан.

На въпрос дали Ердоган ще подкрепи новата партия на Местан, Неджиати Барлас заяви: "Предполагам, че ще го подкрепи. По-рано подкрепяше Касим Дал. Предполагам, че сега ще подкрепи Местан. Но те искат да сведат нещата точно до това - който подкрепя Местан, е с Турция, а другите са против Турция. Никой не е против Турция, нито един член на ДПС не е против Турция."

Според него ДОСТ "няма да е турска партия, но ще се подкрепя от нашето (турското-бел.ред.) правителство."

Още по темата
Още от България