Доган и Вълка влязоха във водно съдружие

За пръв път официално почетният лидер на ДПС е в бизнес, където тепърва ще се изливат над 2 млрд. лв. от еврофондовете

Ахмед Доган

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка са създали фирма с амбиции във водния бизнес – от бутилирането и търговията с минерална вода през строежа на водноелектрически централи, язовири, ВиК мрежи и пречиствателни станции до пречистване на почви и отпадни утайки.

Двамата съдружници държат по 1/2 от капитала на регистрираната през октомври 2017 г. фирма "Уотър-Витал" ООД на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се намират и други дружества на Гайтански.

Капиталът на фирмата от 20 хил. лв. е внесен в "Интернешънал Асет Банк“, чиято собственост се свързва с Младен Михалев – Маджо. Адвокатът, който е подал документите за регистрация на "Уотър-Витал“ ООД в Търговския регистър е Иван Емилов Георгиев, бивш говорител на Съюза на съдиите в България, съобщава сайтът "Биволъ".

Така за първи път Доган официално става акционер в бизнес начинание във водния сектор, където тепърва се очаква да стартират множество европейски проекти и да се налеят над 2 млрд. лв. от оперативната програма "Околна среда".

Според изданието "Капитал", Румен Гайтански е новият фаворит на Доган за правене на бизнес след като досегашният – Делян Пеевски, се бил отдръпнал от почетния председател на ДПС.

Досега почетният председател на ДПС има участие само във фондациите "Либерална интеграция", "Хермес" и "Институт за изследване на интеграцията", които са регистрирани на адреса на централата на ДПС в София - бул. "Александър Стаболийски" 45А.

"Хермес" е фондацията, на която преди години беше прехвърлен т. нар. Дворец на децата в родното село на Доган - Дръндар, построен върху земя, собственост на почетния председател на ДПС. През 2006 г. фондацията получи медицинска техника за 1 млн. евро, от фондация на сливенския представител на подземния свят Йосиф Йосифов-Йоско, припомня "Капитал".

Най-големите скандали с Доган са репликата му за "обръчите от фирми" на ДПС и порциите от обществените поръчки, както и полученият от него хонорар от 1.5 млн. евро за консултантски услуги към Института за строителство и минно дело" на близкия до него бизнесмен Николай Вълканов относно хидропроектите "Горна Арда" и "Цанков камък". Заради хонорара дори прокуратурата проведе разследване за конфликт на интереси през 2010 г., но такъв не беше открит.

Гайтански държеше концесията по чистотата в София чрез фирмите си "Волф 96" и ДИТЦ, но през 2006 г. тя беше прекратена от тогавашния кмет на София Бойко Борисов, след криза с извозването на боклука от двете дружества.

Гайтански обаче се върна в бизнеса, след като обединението "Грийн партнърс - БКС" спечели петгодишен договор за почистването на два столични района - "Красно село" и "Красна поляна". В консорциума 95% се държат от дружеството "Грийн партнърс", което е регистрирано на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са офисите и на "Волф 96" и ДИТЦ и сега новата фирма с Доган. Това дружество държи почистването и на други места в страната.

Отделно от това свързаното с Гайтански дружество "Кристална вода" печели редовно обществени поръчки във ВиК сектора. За последните девет години самостоятелно или в консорциуми с други фирми дружеството участва в обществени поръчки на стойност малко под 130 млн. лв. А за последните три години "Кристална вода" АД самостоятелно изпълнява поръчки за 6.8 млн. лв.

За завера между ДПС и Вълка се заговори и около скандал с оспорване на правата за добив на кварц-каолинова суровина от едно от находищата на предприятието "Каолин", притежавано от германската фирма "Кварцверке". През 2014 г. фирмата "Рьопке" - формално регистрирана от немски гражданин, но с акции на приносител, а на практика свързвана с Румен Гайтански, имаше претенции върху находището. Те обаче бяха отхвърлени от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?