Доган извади нов болничен за делото срещу атентатора му

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е на път отново да блокира делото срещу Октай Енимехмедов с представен втори болничен лист, съобщи в понеделник бТВ, позовавайки се на информация от електронния регистър на Софийския градски съд.

Заседанието по делото е насрочено за утре (вторник, 24 септември), но съдът няма как да му даде ход, ако Доган отсъства, защото е ключов свидетел.

Съдия Пенка Велинова веднъж вече отказа да даде ход на делото срещу Енимехмедов заради отсъствието на почетния председател на ДПС. Магистратът нареди принудителното довеждане на Доган, защото той не си беше направил труда дори да извини отсъствието си от съдебната зала. Малко по-късно той изпрати в съда болничен лист, че му се е наложило да изкара домашно лечение за няколко дни заради гастро-ентерологичен проблем.

Октай Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Той три пъти се е опитал да стреля с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, смятат от прокуратурата.

Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Освен това Енимехмедов е обвинен и в непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Причината е, че е прекъснал конференцията на ДПС. За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?