Доган извикан в парламента пред комисията "Росенец"

Доган извикан в парламента пред комисията "Росенец"

Временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса "Росенец", реши да покани за изслушване на следващото си заседание почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Комисията бе създадена по предложение на "Демократична България" с цел да изясни всички факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентни органи на територията на лесопарк "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Доган.

Предложението за изслушването му бе направено от председателя на комисията Калоян Янков (ДБ). Той мотивира искането си с това, че Доган е човекът, който най-дълго е ползвал основната сграда в имота.

По-рано, след изслушване на началника на НСО ген. Емил Тонев, председателят на комисията съобщи, че базата в Лесопарк "Росенец" е била ползвана от 2016 г. по четири месеца годишно до 2020 г. от Доган.

Директорът на ДНСК Арх. Влади Калинов, който също беше изслушан от комисията, коментира пред медиите, че ДНСК е направила проверка за сградите в лесопарк "Росенец", като за резултатите са уведомени всички държавни органи имащи отношение.

"Там има само два обекта, от категорията на ДНСК, всичко останало е от категорията на общинската администрация. 18 обекта, от които за четири е установено наличието на строителни книжа, три не са въведени в експлоатация, четвъртият е трафопост", каза арх. Влади Калинов като добави, че за два от обектите има данни за държавно приемане на Акт 16.

Окачано от ДПС се противопоставиха на идеята, Хамид Хамид определи заседанието като "едно предизборно шоу на колегите, които на гърба на г-н Доган искат да станат пак депутати".

Миналата година съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов акостира с гумена лодка на плажа плажа на "Росенец", който е публична държавна собственост. Почти веднага той бе изблъскан във водата от орханители, за които по-късно се разбра, че са служители на НСО. Това, както и нахлуването на прокуратурата в президентството, стана повод за летните протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още от България