Доган начело в списъка с нарушителите на Яне Янев

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" (РЗС) обяви в петък, че адвокатите на партията ще сезират прокуратурата и комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за сарая на Ахмед Доган в родното му село Дръндар, Варненска област. Янев, който в петък даде пресконференция във Варна, каза още, че освен имота на лидера на ДПС, в "списъка" му за нарушения има още девет лица.

РЗС са подготвили доклад "за имоти, купени чрез кражби и източване на еврофондовете, извършени с помощта на политици и висши държавни чиновници". Според Янев в доклада фигурират 10 имена, като първото е на Ахмед Доган, а десетото - на собственика на ТВ Скат Валери Симеонов, който сред основните фигури на партия "Атака".

Останалите имена щели да бъдат оповестени на по-късен етап.

Според Янев имотът на Доган в Дръндар трябва да се отнеме и да се даде на организацията "SOS детски селища".

Темата за имотите на Доган – най-известните от които са палатът в столичния квартал Бояна, спа-хотелът в Девин, хотелът "Каза Домини" в Рибарица, бургаското имение парк "Росенец", и за средствата, с които са строени, беше повдигана неколкократно и в парламента от страна на дясната опозиция, но без особен успех.

Беше сезирана и антикорупционната парламентарна комисия, ръководена от Бойко Великов (БСП), която обаче не установи нередности около владенията на лидера на ДПС, повечето от които дори не се водят на негово име, а на различни фирми и организации.

В петък Янев повтори вече няколко пъти лансираната от него теза, че Доган "не събра смелост да се яви за изборите в родния си край, а пристигна в Благоевград, където за пръв път призна че защитава радикални ислямски тенденции и навлизането им в страната".

Той призова Доган за открит дебат. "Доган не прави европейски тип политика и работи само с непозволени средства", смята лидерът на РЗС.

Янев съобщи, че на 25 юни имал среща с еврокомисаря по правосъдието Жак Баро и на нея щял да му предаде доклад на РЗС за корупцията в правосъдната система на България. Той уточни, че ще постави и проблема с купуването на гласове на изборите.

РЗС е дала на ДАНС три случая за политици и групировки от Варна, каза Янев. Според него става дума за данъчни измами, като единият случай е за източване на ДДС за около 20 милиона лева.

"Ние разполагаме с достоверна информация, че управляващите са направили тайна договорка още при споразумяването си за съставянето на тройната коалиция, че ако се наложи, ще отгледат свой партньор за изборите", заяви още Янев. По думите му това е доказано на евровота с преливането на гласове от ДПС към НДСВ и "Лидер" и "Новото време".

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?