Доган не бил спец в хидроенергетиката, а в маркетинга

Доган не бил спец в хидроенергетиката, а в маркетинга

Ахмед Доган е правил маркетингово проучване за ноу-хау по четирите енергийни проекта, които са част от каскадата "Горна Арда", а не е консултирал изпълнителя по техническата част. Това заяви адвокатът на лидера на ДПС в четвъртък пред Върховния административен съд (ВАС), който заседава по делото за конфликт на интереси срещу бившия мандатоносител.

По този начин адвокат Румен Еленски обясни, че не е нужно довереникът му да има познания в областта на минното дело, хидрологията и геодезията. На предишното заседание съдът поиска от Доган, който не се явява лично на делото си, да докаже познания по споменатите в области, за да защити консултантския си договор.

Ако той беше хидроинжинер, тези разработки нямаше да му бъдат възложени, добави защитникът.

Делото срещу Доган започна по доклад на антикорупционна комисия в парламента, след като стана ясно, че той е взел почти два милиона лева хонорар като консултант по четири хидроенергийни проекта. Процесът ще завърши само с две заседания, а съдът ще произнесе решението си в срок от четиринадесет дни.

Адвокат Еленски заяви, че хонорарът, взет от Доган, е малка част от това, което е можел да получи за свършената работа, тъй като възнаграждението за тази работа било 2.2% от стойността на проекта, по който дават становище, а проектите, по които Доган се е произнесъл, били за 950 млн. евро.

Лидерът на ДПС е получил хонорара от Института за строителство и минно дело, който е дъщерна фирма на свързания с "Мултигруп" "Минстрой Холдинг", който пък от своя страна е считан за близък до партията на Доган. Последната фирма е подизпълнител на австрийската "Алпине бау", която строи "Цанков камък".

Според Еленски целият доклад на комисията по корупция и конфликт на интереси е политически. Еленски стигна до там, че сравни Доган с Достоевски. Адвокатът цитира руския писател Михаил Булгаков, който казвал за Достоевски, че макар да няма литературно образование, от страницата на всяка негова книга личи, че е писател.

Прокуратурата и представителят на комисията Елеонора Николова заявиха, че Доган е в конфликт на интереси и е нарушил закона, тъй като укрил частен интерес, който произтича от хонорара.

Според прокурор Елена Еленчева, частният интерес може да повлияе на работата на Доган.

Икономическа зависимост, в която лидерът на ДПС е изпаднал, и механизмите за вземане на управленски решения, с които е разполагал относно четирите проекта, му дават възможност да осъществява политика в областта на енергетиката, смята прокурор Енчева.

Според Елеонора Николова конфликтът на интереси в случая има, защото Доган като депутат гласува бюджета на държавата, отчета за изпълнението му и харченето на излишъка. Именно с бюджетни средства са изграждат проектите.

Николова твърди, че има конфликт на интереси и защото Доган е бил мандатоносител и член на Съвета на тройната коалиция, които е взимал решения за енергийната политика на страната. Тя добави, че правителството на Сергей Станишев е обявило проекта "Горна Арда" за обект от национално значение.

Адвокатът на Доган твърдеше, че той не е трябвало да декларира отношенията си с дъщерната фирма на "Минстрой Холдинг", тъй като договорът между тях е сключен в началото на 2008 г, а последният хонорар е от февруари 2009 г. Всичко това е преди влизането в сила на закона за конфликт на интереси.

Според прокуратурата и парламентарната комисия обаче икономическата зависимост на Доган е съществувала и към момента, в който е подавал декларациите си.

Ако бъде осъден Доган, хонорарът му ще бъде отнет в полза на държавата и ще бъде глобен с 3000 лева. Ако обаче решението е в негова полза, българските граждани ще трябва да платят хонорара на адвоката на Доган, който е 40 000 лева без ДДС. Разходите за адвокат се поемат от загубилата страна, която в случая е парламентарната комисия, която се издържа от данъкоплатците.

Споделяне

Още по темата

Още от България