Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган не иска да свидетелства срещу нападателя си Енимехмедов

Съдът му назначи психиатрична експертиза, за да установи "дали възприема фактите правилно"

39 коментара
Сн. БГНЕС

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган иска да бъде заличен от списъка със свидетели по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов.

Това стана ясно от приложена молба към поредния болничен лист, с който Доган извинява отсъствието си по делото пред Софийския градски съд (СГС). В съда е постъпила и пълната медицинска документация от правителствената болница, в която лекуващият го лекар Ева Стефанова е написала, че евентуалният му разпит би навредил на здравословното му състояние.

В края на заседанието съдия Пенка Велинова обаче отказа да се произнесе по искането на основния свидетел и му назначи съдебно-психиатрична експертиза, която да установи "дали възприема фактите правилно, предвид болестта си", както и до кога състоянието му ще възпрепятства явяването му в съда. Заболяването обаче не бе назовано.

В същото време председателят на ДПС Лютви Местан дойде в понеделник в сградата на Съдебната палата, за да даде показания като свидетел по делото. През миналата седмица Местан не се появи, тъй като от централата на партията бяха отказали да приемат призовката му. Той използва случая и още на следващия ден обясни на призовкарите през медиите къде и кога може да бъде открит. В съдебната зала в понеделник се появиха още Рамадан Аталай и секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Първи от тримата бе разпитан Карадайъ, тъй като се оказа, че Местан и Аталай не са пред залата и разпоредителката предположи, че са отишли до тоалетната, на което съдия Велинова спонтанно попита: "И двамата ли?"

Секретарят на движението подробно разказа, че преди конференцията на ДПС на 19 януари т.г., когато бе нападнат Доган, от НДК са поискали партията сама да организира охраната на събитието, като наеме фирмата, която обикновено осигурява реда в сградата.

"Докато г-н Доган четеше доклада си, цялата зала беше концентрирана, внимателно се слушаше и много медии предаваха на живо това нещо", започна да разказва Карадайъ, като на няколко пъти уточни, че почетният лидер на ДПС е "лидер на една голяма общност български граждани".

По думите му, след като Енимехмедов се качил на сцената и опитал да възпроизведе изстрели срещу главата на Доган, "имаше крясъци от рода на "убиха го" и аз хукнах към трибуната".

"Забелязах г-н Доган да бута младежа, който се опитваше да го застреля. Нахвърлих се върху него, повалих го и като дойдоха хората от НСО, тръгнах да търся г-н Доган", добави Карадайъ.

Той набързо разказа, че след това нападателят е бил обезвреден от делегатите без да споменава, че Енимехмедов буквално бе пребит от десетина делегати на конференцията, след което мина направо към момента, в който в НДК е пристигнал и тогавашният градски прокурор Николай Кокинов. По думите на Карадайъ бившият обвинител казал на няколко от членовете на ръководството на ДПС, че е разпитал заподозрения и той му заявил, че е искал да убие Доган. Самият Кокинов разказа пред съда миналата седмица, че Енимехмедов отговорил на въпроса му какво е искал да направи с думите: "Исках да го гръмна."

Карадайъ определи действията на подсъдимия като опит за "политическо ритуално убийство", което предизвика защитата да възрази, че свидетелят трябва да се придържа към фактите, а не да дава оценки.

"Да, изстрели имаше. Първото щракване беше на микрофона. На микрофона беше г-н Доган, пред микрофона беше възпроизведен изстрел, който се чу от цял свят", заяви още секретарят на ДПС в отговор на въпрос от страна на защитата дали е чул изстрели.

Доган - доказан патриот

След това подсъдимият Енимехмедов се възползва от правото си да задава въпроси, за да попита свидетелят дали Доган е патриот. Той допълни въпроса си с уточнението, че ако политикът не е патриот, значи нападателят не би бил виновен, като се обърна към Карадайъ с думите: "Този младеж направи това, което вие не се осмелихте, а като чакали се въртяхте около него и крадохте от народа."

"Г-н Доган е доказан патриот със своите действия повече от 20 години, плюс 5", разпалено му отвърна свидетелят, след което разпитатът му приключи.

"Първото нещо, което изпитах беше, че се е случило нещо крайно непоправимо... Онова, което съвсем ясно се загнезди в съзнаниетоми е, че към момента на падането на д-р Доган към главата му беше насочено оръжие", свидетелства и лидерът на ДПС Лютви Местан, добавяйки, че след това "последва спонтанна реакция по обезвреждането на нападателя".

Той разказа още, че в този момент не е имало полиция в залата и затова се е наложило делегатите да задържат Енимехмедов, който "оказваше достатъчно силна съпротива".

"Независимо, че беше повален на земята, нападателят продължаваше да оказва съпротива и независимо, че пистолетът му бе избит от г-н Карадайъ, в него имаше хладно оръжие", каза още Местан в опит да обясни причините за упражненото върху заподозрения насилие от страна на делегатите.

Той също подчерта, че след пристигането си Кокинов е посочил пред няколко души, че Енимехмедов е искал да убие Доган: "Убеден съм, че въпреки суматохата и емоцията, казаното от него (Кокинов - бел.ред.) се чу достатъчно ясно, не само от мен, а и от колегите."

Според Местан тогавашният градски прокурор е заявил още, че нападателят ще бъде обвинен в опит за убийство. Фактът, че впоследствие първоначално той бе подведен само за закана с убийство и хулиганство, лидерът на ДПС определи, като "преднамерен опит за подмяна на квалификацията на обвинението". По повод състоянието на Доган, свидетелят заяви, че след атаката кръвното му налягане е достигнало "нивата на инсулт".

"Аз собствено чух две щраквания", каза Местан в отговор на въпрос от защитата дали е чул изстрели в залата. Добави и, че е възприел "много отчетливо зареждане и натискане на спусък", както и, че е намерил гилза отляво на трибуната, която имала следа от ударника на пистолета.

Енимехмедов се обяви срещу правителството

"Благодарение на Вашите интерпретации от самото начало, днес аз още съм в затвора. Вие сте стратегическо предизвикателство за всеки млад стратег", обърна се към Местан подсъдимият, който отново поиска да зададе въпрос.

"Доган прави ли необходимото за българските турци", попита Енимехмедов, след което подмина забележката на съда, че това не влиза в предмета на делото и продължи: "Вашето правителство е надвиснало като черен облак над страната и ако подадете оставка, може да позволите на слънчевите лъчи да я огреят."

СГС не допусна въпроса, като запита лидера на ДПС дали има впечатления дали състоянието на Доган трайно се е променило след нападението.

"Г-н Доган е човек, който не би споделил непременно онова, което изпитва като емоция и затова рискувам да бъда неточен", заяви Местан, след което продължи: "Той е човек, който е бил близо 4 години в тоталитарен затвор и малко или много е закалил психиката си."

Лидерът на ДПС все пак предположи, че предшественикът му "изживява своята драма", тъй като "никой не е от скала". "Каквото и да кажа, няма да променя убедеността си, че абсолютно никой на земното кълбо не би могъл да бъде същият след подобно покушение", заключи свидетелят в края на разпита си.

Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари т.г. по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста. Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.

Разминавания в какво състояние е бил пистолетът

След представителите на ДПС съдът изслуша няколко свидетели от частната охранителна фирма, полицията и НСО, които успяха да влязат в сериозно противоречие за това в какво състояние са завирили пистолета на Енимехмедов, когато са дошли на местопрестъплението.

Първо частният охранител Николай Карбанов, който отговарял за външната охрана на НДК на 19 януари, заяви, че оръжието е било разглобено и сложено в черен найлонов плик на пода. По думите му пистолетът не бил просто с изваден пълнител, а бил разглобен, като била извадена дори пружината от затвора.

По-късно полк. Георги Райков, който бе уволнен от НСО заради нападението над Доган, а след това възстановен от съда, пък свидетелства, че е предал оръжието в цялост на полицая Адриян Петров. Той обаче отрече да го е взимал от гарда, уточнявайки, че видял пистолета, оставен в черния плик на пода.

Заради разминаванията между двамата съдия Велинова направи очна ставка, на която полицаят категорично отрече да е взимал от полк. Райков оръжието. Той пък се разколеба и заяви, че не е сигурен какво точно се е случило, но е убеден, че е разпоредил пистолетът да бъде охраняван и никой не го е пипал.

Тъй като Николай Карбанов вече си беше тръгнал, тъй като скоро бе претърпял операция, СГС реши да призове повторно тримата и да проведе очни ставки между тях, за да установи окончателно дали оръжието е било разглобено или цяло след инцидента и кой го е взел от НДК.

Освен това за следващото заседание по делото, насрочено за 25 ноември, ще бъде призован и зам.-председателя на парламента Христо Бисеров (ДПС), за да обясни пред магистратите на кого е предал въпросното оръжие и в какво състояние е било то. Ще бъдат разпитани и тримата поемни лица, които са присъствали на изземването му.

Последни в понеделник бяха разпитани двамата продавачи в оръжейния магазин, от който Октай Енимехмедов закупил пистолета ден преди да се опита да стреля с него срещу Доган. Цветелина Иванова разказа пред съда, че "в общи линии гледаше по-евтините модели" и в крайна сметка се спрял на 9-милиметров турски пистолет.

По думите ѝ още тогава тя го предупредила, че точно за тази марка се получавали доста оплаквания от клиенти. Помолена от съда да уточни какви оплаквания, Иванова каза: "Най-честите са, че засича." След разпита ѝ съдия Пенка Велинова изиска от магазина книжката, с която е било продадено оръжието, както и информация за него от доставчика.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #39

  Ей, много ми е убав да го гледам Доган ..... как го гърмят !

 2. Анонимен
  #38

  Доган е много болен .... от червен вятър ! Очаква се скоро вятърът съвсем да го издуха !

 3. Анонимен
  #37

  ОФ ДОГАНЕ СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАИШ НА ЛУД АКО ВЕЧЕ НЕ СИ.РОЛЯТА Е ЛЕСНА ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ КОКОРИШ И ДА РЪКОМАХАШ ДА СИ СЛАГАШ И МАХАШ ОЧИЛЦАТА ДА СА ПРАИШ НА ИЗНЕНАДАН.С ЕДНА ПРАЖКА И НЯКОЛКО ОРЕХЧЕТА В РЪКАТА БИ ИЗГЛЕЖДАЛ КАТО ИСТИНСКИ ПСИХИЧНО НЕДОСЕГАЕМ.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #36
 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #35
 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #34
 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #33
 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #32
 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #31
 10. Анонимен
  #30

  Еми той и Енимехмедов да поиска да бъде заличен от "списъка" на подсъдимите и тя работата направо заспива.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.