Доган не изключва гръцки сценарий у нас след изборите догодина

ДПС била готова отново да управлява

Доган не изключва гръцки сценарий у нас след изборите догодина

Не изключвам догодина след парламентарните избори в България да се повтори случващото се в Гърция и никой да не иска да състави кабинет. Това прогнозира Ахмед Доган на традиционния митинг-събор в местността "Демир баба теке" край Исперих, предаде БНР.

 

Лидерът на ДПС не изключва вероятността да се стигне и до радикални настроения в страната, защото “гладният човек търси изход във всичко”.

 

Българският избирател трябва да осъзнае, че популизмът и демагогията водят до такива режими като сегашното управление, каза още Доган. Той сравни сегашната ситуация в страната с 1996 г., когато управляваше БСП начело с Жан Виденов. "Много е зле състоянието на държавата в момента и на следващото правителство ще са нужни две-три години, за да се нормализира икономическата, финансовата и инвестиционната среда, смята Доган.

 

Въпреки тежката обстановка обаче, ДПС е готова да участва в изпълнителната власт, повтори отново Доган. Той вече неведнъж заяви, че следващото правителство не може да мине без представители на ДПС.

 

"Налага се да управляваме, починахме си достатъчно. Няма как да мине без нас, ние сме много сериозни политици, от гледна точка на опита ни, няма друга партия с такъв опит – и административен, и управленчески, на централно и местно ниво", заяви Доган на 20 май в ардинското село Бял Извор.

 

Четири партии ще влязат в парламента, ако изборите се проведат сега, единодушни са социолозите. Последните им проучвания от края на април сочат, че въпреки разочарованието от управлението на ГЕРБ, избирателите продължават да вярват на Бойко Борисов. Така различните социологически агенции дават на ГЕРБ от 24 до 30% от гласовете на избирателите. Втора политическа сила е БСП с колебания от 17 до 20%. Социолозите не са единни, коя е третата политическа сила. Според едни това е най-новата партия “България на гражданите” на бившата социалистка и царистка Меглена Кунева, която ще вземе около 10% от гласовете. Според други социолози обаче ДПС и формацията на Кунева ще вземат по 6 – 7% от гласовете на избирателите.

 

Въпреки, че лидерите на ГЕРБ и БСП непрекъснато обясняват, че няма вариант да управляват заедно, този тандем вече се тества на редица места в общинските съвети като Кюстендил и Правец например.

 

Традиционният митинг събор в местността “Демир баба теке” край Исперих се проведе за 20-ти път. На него се отбелязва годишнина от Възродителния процес и майските събития от 1989 г. Освен български депутати, сред гостите бяха и кметовете на турските градове Бурса, Гебзе и истанбулския квартал Авджълар. В културната програма участваха музикални формации от Авджълар и Чорлу, както и състави от община Исперих.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?