Доган: Не разчитаме на “туристи, автобуси” за изборите

Доган: Не разчитаме на “туристи, автобуси” за изборите

Спечелването на три места в Европейски парламент (ЕП) е сравнително сигурно, но ДПС ще се бори за четирима евродепутати, заяви в петък лидерът на ДПС Ахмед Доган преди заседанието на Централния съвет (ЦС) на партията. Той уточни, че резултатът на неговата формация зависи основно от избирателната активност в страната.

Последните социологически проучвания сочат, че избирателната активност за евровота няма да надвиши 35 процента. Според социологически агенции ДПС ще получи поне 8% от гласовете и ще вкара трима представители в ЕП.

“За нас ще бъде чест да покажем, че потенциалът ни вътре в страната е достатъчен, не се надяваме на различни хипотези, които са в публичното пространство - туристи, автобуси”, каза Доган в първия си публичен коментар след новия закон за евроизборите, който по идея трябва да ограничи правото на българските изселници в Турция да участват във вота и срещу който ДПС остро протестира.

Доган добави, че ще бъде направено всичко възможно да има етнически българин на избираемо място в кандидатската листа на ДПС.

Националната кауза

Националното ръководство на ДПС акцентираха върху това, че техните представители в Страсбург ще отстояват “българската национална кауза”. По време на пресконференцията след заседанието на ЦС зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев описа понятието като “реализиране на еврофондовете и други елементи” (б.р. от каузата).

“Българският избирател трябва да бъде наясно, че изпраща и свои представители и свои защитници в ЕП, в рамките на европейското политическо пространство”, отбеляза Ахмед Доган. Според него съчетанието на националния и европейския интерес също ще бъде важно за преценката на избирателя, а другото е “въпрос на техника”.

Той заяви още, че не може да се очакват трусове в тройната коалиция по разпределението на фондовете.     

"Еврофондовете не са чували с пари, раздавани на калпак, Брюксел ги определя на базата на много сериозни проекти, на много строги критерии, със съответни комисии, с обратни връзки", каза Доган.

Темата стана актуална през последните седмици заради разследването за източване на милиони от програмата САПАРД, която е под контрола на управляваното от ДПС министерство на земеделието. Шефът на фонд “Земеделие” Асен Друмев, който е близък на движението, бе отстранен от работа с решение на съда. Очакванията са Доган да не получи отново председателския пост във фонда, който е акредитиран като Разплащателна агенция, през която ще минат милиардите евросубсидии през следващите години.

Идеалният ДПС еврократ

Образът на идеалния кандидат за място в Европейския парламент бе описан от вицеприемиера и зам.-председател на ДПС Емел Етем. По думите ѝ евродепутатът трябва задълбочено да познава “европейските структури като условие за отстояване на националния интерес”, трябва да е съпричастен към либералните ценности, да има политически и професионален опит, да може да работи в екип и да владее поне един от работните езици на ЕС.

До 26 март областните структури на ДПС ще могат да номинират кандидати за евродепутати. Централният предизборен щаб ще бъде оглавен от партийния лидер Ахмед Доган.

В него ще влязат влизат всички 18 члена на Централното оперативно бюро, началникът на кабинета на Доган Ахмед Емин, депутатът Христо Бисеров и председателя на фондация “Либерална интеграция” Веселин Пенев.

Споделяне

Още от България