Доган: Не съм субект на явлението “обръч от фирми”, а рентгенов апарат

Доган: Не съм субект на явлението “обръч от фирми”, а рентгенов апарат

В най-новата си авторска интерпретация за “обръча от фирми”, лидерът на ДПС Ахмед Доган отрече да е казвал някъде, че партията му има фирми и че това вече било “демоде”. Той определи себе си като “рентгенов апарат”, който само показва “качеството на редица нови явления” и обяви, че е на страната на медиите, които призова да направят разследване на тези явления.

За пръв път Доган съобщи за обръча от фирми на 23 юни м.г. в “Шоуто на Слави” по бТВ.  

“Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са...или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка”, каза тогава лидерът на ДПС.

Откровенията му не предизвикаха никакво възмущение от страна на големите медии или на големите политически сили. Два дни по-късно той беше единственият сигурен участник в новата управляваща коалиция, основно поради натиска на президента Първанов, който очаква подкрепа на ДПС –електората за преизбирането си през есента на тази година.

От началото на тази година обаче Първанов, а и партньорите на Доган от БСП и НДСВ имат сериозен проблем с обръча от фирми, който стана нарицателно за корупцията и злоупотребите със средства за щетите от наводненията.

В сряда, след като дойде специално в парламента да гласува против вота на недоверие на правителството, създадено с неговия мандат, Доган заяви, че “всички идеи за ограничаване и спиране на тези процеси (корупционните) са полезни и прокурорът трябва да се ангажира много сериозно там, където има нарушения”.

Лидерът на ДПС се обърна към репортерите с думите:“Колеги, аз никъде не съм казвал, че ДПС има фирми. В началото на 90-те години доста партии създадоха такива фирми, които така или иначе нямаха дейност. Ако една партия има фирми, значи тя е много демоде в това отношение.”

“Аз направих опит да ви направя една рентгенова снимка за редица нови явления в последните 5-6 години, а вие ме обвинихте в качеството на апарата, който прави тази снимка. Аз ви давам някаква визия за негативни явления, вие ме обвинявате мене като субект на тези явления. Разликата е огромна, така че трябва да си помагаме взаимно и аз съм на ваша страна”, каза Доган пред медиите. 

“Ако намерите фирма на ДПС, аз лично ще съдействам за най-бърза намеса на прокурора. Много е рудиментарно да си мислите, че една партия има система от фирми. Аз с “обръча” искам да ви подскажа нещо друго: че тая работа е ваша и вие трябва да направите разследване. Не става въпрос за една партия, а става въпрос за всички партии. Така, че не обвинявайте апарата, който е направил рентгеновата снимка, а се вгледайте в самата снимка”, призова в заключение Ахмед Доган.

Това става 18 дни след Шестата Национална конференция на ДПС, когато  Доган директно обвини медиите, че изкуствено задават теми като “преяждането с власт на ДПС” и “обръча от фирми” на ДПС. Обясни, че “обръчът” се появил преди 5-6 години като противодействие на олигархията, която не познавала друг подход освен подкупи и владеене на властови ресурси с подставени лица.

Обръчът няма нужда от корупционни схеми, той е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло, обясни още лидерът на ДПС и допълни, че най-важният генератор на обръча е ефективната инвестиционна дейност.

В миналогодишното си изявление за обръча от фирми Доган се похвали предизборно, че уредил пускането на тока в ромския квартал в Столипиново след разговор с австрийското дружество, което приватизирало пловдивското електроразпределение с негова помощ.

Той също така обясни, че изборите ще решат фирмите на кои политически сили ще получат парите по европейските фондове в България.

Освен с поредна интерпретация за обръча от фирми, Доган изненада в сряда и с още едно “остроумие” - номинация за Нобелова награда на вицепремиера си Емел Етем.

Той каза, че оглавяваното от нея министерство на бедствията и авариите всъщност изобщо не е министерство. “Ако някой може да реши глобалните проблеми, включително и превенция със 17 души екип, заслужава Нобелова награда”, посочи Доган.

В отговор на въпрос той уточни, че изобщо не вижда условия за ремонт на кабинета и се изказа снизходително за опозицията, като изтъкна, че всеки парламент има нужда от силна опозиция, иначе управляващите “нямат тръпка” и могат да заспят. Затова вотът на недоверие бил нещо полезно. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?